© Wieland De Hoon

Brusselse bevolking op een na internationaalste

© brusselnieuws.be
29/10/2015

In de 20 belangrijkste steden van de wereld wonen een vijfde van alle migranten. Brussel is een van die steden en is, op Dubai na, de stad met het hoogste percentage inwoners van buitenlandse afkomst. In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, zijn zij niet allemaal in het buitenland geboren, maar gaat het ook om de migranten van de tweede en derde generatie.

Ruim zes op de tien inwoners van Brussel is 'foreign born' of heeft een migratieachtergrond. Dat is een van de opvallende conclusies uit het World Migration Report 2015, gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), waarover De Tijd vandaag publiceert.

Het rapport karakteriseert het gewest, als zetel van de Europese Commissie, als een stad met een zeer mobiele bevolking. Brussel (62 procent inwoners van vreemde afkomst) moet enkel Dubai (83 procent) laten voorgaan. Toronto (46 procent), Auckland (39 procent) en Sydney (39 procent) hinken als volgende in de lijst heel wat achterop.

Brussel behoort ook tot de lijst van 'global cities', concludeert het rapport. Dat zijn steden die een cruciale rol spelen in de wereldeconomie door hun directe banden met het internationale financiële systeem en met multinationals. Deze steden liggen vooral in Europa, Zuid-Oost-Azië en de VS en trekken heel wat migranten aan. Een op de vijf internationale migranten woont in een van die twintig 'globale steden'.

Maar de migratiebeweging verschuift stilaan van die steden naar zuiderse regio's in ontwikkeling, zoals Oost-Azië, Zuid-Afrika, Brazilië en China.

Het rapport wijst net zoals Arrival City van Doug Saunders op de pluspunten van migratie naar de stad. Steden geven de mogelijkheid te ontsnappen aan de moeilijke levensomstandigheden op het platteland en verhogen de toegang tot arbeid, gezondheidszorg en onderwijs. Migranten kunnen ook een grotere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad. Daarnaast wijst het rapport ook op de problemen van steden zoals hoge druk op de infrastructuur, het milieu en het sociale weefsel.

Rechtzetting: In een eerdere versie van dit artikel werd foutief vermeld dat Brussel 62 procent in het buitenland geboren inwoners had. Dat kwam door de benaming van de categorie: 'foreign born'. In werkelijkheid gaat het ook om migranten van de tweede en derde generatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie