Brandweer 112 hulpverlener kleine ring brand Louizalaan Natural Cafe
© PhotoNews | (Archiefbeeld).

Brusselse brandweer mag niet blussen in Vlaamse Rand

VT
© BRUZZ
27/08/2018

Als er brand uitbreekt in de Vlaamse Rand, mogen de Brusselse brandweerlui vaak niet komen blussen. Ook al zijn ze dichterbij dan de Vlaamse ploegen. “We verliezen kostbare minuten terwijl er mensenlevens in gevaar zijn”, aldus de Brusselse brandweerlui.

Vorige week brak er brand uit in een huis in Dilbeek. Een buur verwittigde de brandweer. De oproep kwam binnen bij de noodcentrale van Leuven, die de brandweerpost van Asse contacteerde. "Omdat zij daar geen blus- en laddderwagen beschikbaar hadden, moest er versterking komen”, legt een Brusselse brandweerman uit aan Het Laatste Nieuws. Die versterking werd gevraagd aan de posten in Vilvoorde en Londerzeel.

”Onbegrijpelijk, want de brandweerpost in Jette is véél dichterbij én we had alle nodige wagens beschikbaar om naar de brand te rijden”, zegt de brandweerman, die op de dag van de brand van dienst was.

'Geen eenmalig incident'

Ook de brandweervakbond VSOA klaagt de situatie aan. ”Dit is alvast geen eenmalig incident”, zegt Eric Labourdette van VSOA. “Zelfs na de bomaanslag op de luchthaven van Zaventem belde niemand ons. De Brusselse brandweer heeft spontaan hulp gestuurd. Sindsdien is er eigenlijk niets veranderd. En dat is erg, want zo komen mensenlevens in gevaar.”

De Brusselse brandweer mocht wel een ambulance sturen naar de brand in Dilbeek. “En die was zeven minuten eerder bij de brand dan de bluswagens uit Vlaams-Brabant”, zegt de brandweerman die dienst had in Jette. “Wij hadden ook zeven minuten eerder kunnen blussen. Als je weet dat een hele kamer in drie minuten kan uitbranden, dan zijn dat zeeën van tijd.”

'Communicatie loopt stroef'

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Brusselse brandweerlui vaak niet mogen komen blussen. Alain Habils, de woordvoerder van brandweerzone Vlaams-Brabant-West wijst op de stroeve communicatie tussen de Vlaamse en Brusselse brandweer. "Daardoor is het nog niet gelukt om goede afspraken te maken over samenwerking.”

Ook de software zou een probleem zijn. “De dispatching van Brussel werkt als enige nog met een oud systeem. Van andere zones kunnen wij in onze dispatching op elk moment zien welke ploegen hulp kunnen bieden. Van Brussel weten we dat niet," aldus Habils nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, brandweer, Vlaamse Rand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni