Brusselse brandweer wil woensdag staken

© PhotoNews
| De brandweer houdt portestacties (archiefbeeld).
Updated: 22-10-2018 - 11:50

Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) heeft een stakingsaanzegging voor woensdag ingediend wat betreft de Brusselse brandweerdiensten. Dat heeft het VSOA maandag aangekondigd. Voor donderdag is een algemene vergadering voorzien, zei permanent afgevaardigde Éric Labourdette.

De vakbond protesteert in het bijzonder tegen de al twee jaar aan de gang zijnde uitholling van de uitrusting van de brandweerlui. Zo werd nog steeds geen oplossing gevonden voor het wegvallen van een deel van de budgetten voor kleding en andere uitrusting.

“Jaarlijks krijgen de werknemers ongeveer 500 euro om hun uitrusting te kopen; 200 euro daarvan is voor sportkledij,” zegt Labourdette aan BRUZZ. “Maar sinds 2017 vielen die cheques voor sportkledij weg omdat ze zogezegd illegaal zijn. Dat geld zijn ze kwijt. En voor de andere uitrusting is de voorraad uitgeput.” De vakbond geeft de directie drie maanden de tijd om die 'uitrustingscheques' te vervangen.

Kleedkamers voor vrouwen

Maar de stakingsaanzegging heeft nog andere redenen, zoals het gebrek aan badhanddoeken (drie jaar geleden besteld) en het verminderen "zonder enige objectieve reden" van de effectieven voor wachtdiensten. Daarnaast wijst Labourdette op de slechte staat van de kazernes. “Die zijn al dertig jaar oud en werden nog nooit gerenoveerd.”

Dat heeft volgens de afgevaardigde van de vakbond gevolgen voor de vrouwen die in dienst zijn. “Er werken al meer dan tien jaar vrouwen bij de brandweer, maar nog steeds beschikken zij niet over sanitaire voorzieningen die dichtbij hun werkplek liggen of waarvoor zij niet eerst de kleedkamers van de mannen moeten doorkruisen.”

"Het VSOA stelt vast dat er wel geld is voor studies, coaching, raadgevers en anderen, maar blijkbaar niet voor het personeel", luidt het.

De stakingsaanzegging geldt alvast voor woensdag 24 oktober. Een einddatum werd nog niet bepaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?