Brusselse Britten willen Belg worden

© Bart Dewaele

Heel wat Brusselse Britten vragen plots de Belgische nationaliteit. In Sint-Pieters-Woluwe liepen sinds vrijdag 14 formele aanvragen binnen en in Ukkel 11. In Elsene, waar de meeste Britten wonen, haalden ondertussen al 30 mensen de aanvraagformulieren. "En dit is nog maar het begin."

Afgelopen weekend liet de gemeente Elsene al weten dat na de uitslag van het Britse referendum 10 aanvragen waren binnengelopen om de Belgische nationaliteit te krijgen. Elsene is met 1.500 Britten dan ook de gemeente die het meeste inwoners uit het Verenigd Koninkrijk telt (zie kaart onderaan dit artikel).

Deze maandagmiddag stond die teller al op 30. Schepen van Europese Zaken Delphine Bourgeois (MR) laat weten dat het om mensen gaat die de formulieren kwamen ophalen en dus wellicht ook de stap zullen zetten. 

Een rondvraag langs enkele gemeenten leert dat Elsene niet alleen staat. In Ukkel – 802 Britten sterk - waren er vrijdag en maandagochtend samen ook 11 formele aanvragen om Belg te worden. "Dat is ongezien", zegt schepen van Bevolking Boris Dilliès (MR). "Anders gebeurt zoiets praktisch nooit."

'C'est énorme'
Ook in Sint-Pieters-Woluwe wonen circa 800 Britten. Sinds vrijdag noteerden de gemeentediensten er 13 aanvragen om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. "Alleen al vandaag maandag waren dat er 10", zegt burgemeester Benoît Cerexhe. "C'est énorme. En dit is nog maar het begin."

Ook in Schaarbeek verwachten ze dat er nog meer Britten zullen aankloppen bij het gemeentehuis. "Vrijdag alleen al waren er een 10-tal Britten die de Belgische nationaliteit willen", klinkt het op het kabinet van Bernard Guillaume, schepen van Burgerlijke Stand.

In Etterbeek blijft het voorlopig bij tientallen vragen over de procedure. "Vrijdag waren dat er een twintigtal, maar ook de voorbije maanden hadden wel elke dag minstens één persoon die informatie wou over de procedure”, klinkt het bij de dienst Bevolking.

De ene gemeente is overigens de andere niet. In Brussel-Stad (1.200 Britten) is momenteel nog geen sprake van een stormloop. Sinds het Brexitnieuws wilden acht mensen er weten hoe ze Belg worden.

Goede kans
De kans dat Brusselse Britten ook Belg kunnen worden, is overigens vrij groot. Kandidaten moeten minstens 5 jaar officieel in België verblijven, een van de landstalen kennen, financieel zelfbedruipend zijn en ook sociaal geïntegreerd. “Bij veel Britten is dat ook het geval”, zegt Ukkels schepen van Bevolking Boris Dilliès (MR). 

Op de onderstaande kaart tonen de kleuren het aandeel dat de Britten uitmaken op de totale gemeentepopulatie. Wie met zijn muis over de kaart beweegt, ziet het absolute aantal Britten per gemeente. 

© BISA

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?