Brusselse coronapiek dwingt EU tot schrappen niet-essentiële vergaderingen

Lockdown coronavirus: het Europees Parlement, bijna leeg Lockdown coronavirus: het Europees Parlement, bijna leeg
© PhotoNews
© PhotoNews

De nieuwe coronagolf in Brussel dwingt ook de Europese Unie ertoe om haar werkagenda bij te sturen. Het aantal fysieke vergaderingen tussen vertegenwoordigers van de lidstaten wordt voorlopig tot het strikt noodzakelijke beperkt, zo deelt een woordvoerder van het Duitse EU-voorzitterschap maandag mee.

"De tweede golf van de coronapandemie is Brussel bijzonder hard aan het treffen. De infectiepercentages behoren momenteel tot de hoogste in Europa. Daarom zullen we nog voorzichtiger omgaan met het organiseren van fysieke bijeenkomsten in Brussel", zo tweette de woordvoerder.

Volgens de man zullen enkel "essentiële vergaderingen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de Europese Unie en om de COVID-19-crisis te coördineren" nog in een fysiek format plaatsvinden. Daarbij moeten alle regels op vlak van afstand en hygiëne strikt gevolgd worden.

Onderhandelingen relanceplan wel nog fysiek

Tot die essentiële vergaderingen behoren onder meer de lopende onderhandelingen over het Europese relanceplan en de nieuwe meerjarenbegroting. "Het is praktisch uitgesloten om zonder persoonlijke contacten een akkoord te bereiken tussen de lidstaten en het Europees Parlement", luidt het. Deze week zijn er op maandag en woensdag onderhandelingsrondes gepland.

Fysieke bijeenkomsten op expertenniveau worden volgens de woordvoerder beperkt tot het absolute minimum. De digitale vergaderingen worden, op basis van de beschikbare middelen, beperkt tot het prioritaire. "De maatregelen zijn van toepassing zolang de situatie in Brussel dit vereist", besluit hij.

Duitsland behartigt momenteel het roterende EU-voorzitterschap. De Duitse diplomatie is daarbij niet enkel verantwoordelijk voor de organisatie van de ministerraden, maar ook voor de dagelijks tientallen vergaderingen op het niveau van diplomaten en experts in de Europese hoofdstad.

Digitale top over coronacrisis

Vorige week kwamen de landbouw- en milieuministers nog bijeen in Luxemburg, maar de komende weken zijn geen fysieke ministerraden in Brussel gepland. Donderdag houden de staatshoofden en regeringsleiders een digitale top over de coronacrisis. Vrijdag is er digitaal overleg gepland tussen de ministers van Volksgezondheid, en volgende week tussen de ministers van Financiën.

België behoort momenteel tot de zwaarst getroffen landen van de nieuwe golf van infecties die Europa overspoelt. In het Brusselse Gewest zijn er de laatste veertien dagen 1.770 besmettingen per 100.000 inwoners gemeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?