De Brico-winkel aan de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis maakt plaats voor een woonbouwproject

| De Brico-winkel aan de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis maakt plaats voor een woonbouwproject.

Brusselse doe-het-zelfzaken mogen weer open: 'Zwembaden moeten nog geleverd worden'

Thijs Roelen
© BRUZZ
17/04/2020

De federale overheid laat doe-het-zelfwinkels en tuincentra vanaf zaterdag weer opengaan. De filiaalhouders bereiden zich voor. "Ons personeel is blij om weer aan het werk te kunnen."

Geen stilte voor de storm bij de verschillende doe-het-zelf-winkels die we bellen op vrijdagmiddag. Eerder het tegenovergestelde: ze zijn allemaal druk bezig om de heropening op zaterdagochtend voor te bereiden. "Een maand dicht blijven is lang", zegt Eric Brauuer van Hubo Sint-Jans-Molenbeek. "We zijn nu druk in de weer om alles klaar te zetten voor morgen. En tussendoor worden we constant gebeld door klanten die willen weten of bepaalde zaken in voorraad zijn."

Dat het zaterdag druk zal worden, daarover zijn alle kluswinkels het wel eens. "Dit weekend verwachten we veel volk, daarna zal het snel weer normaal worden", aldus de verantwoordelijke van de Brico aan de Kroonlaan in Elsene. "Ja, de mensen hebben veel tijd nu. Maar ze zijn misschien ook hun job verloren, waardoor ze minder te besteden hebben."

Wij mogen helaas niet opnieuw open vanaf morgen

Kevin Roy, Urban Jungle Flagey

"Wij verwachten ook veel klanten omdat niet alle andere doe-het-zelf-zaken zullen opengaan", zegt Brauuer. "We hoorden van verschillende winkels dat ze pas maandag de deuren opnieuw zullen openen."

Veiligheidsmaatregelen

Om ondanks de verwachte toestroom toch de regels rondom social distancing te kunnen verzekeren, laten de winkels een maximum aantal klanten per winkel toe. Bij de Hubo in Molenbeek zullen dat er 30 zijn. En iedere klant mag maximaal een halfuur in de winkel blijven. "Er is maar een klant per winkelkar toegelaten. De karren zullen bij de uitgang worden gedesinfecteerd, voor een nieuwe klant ze kan gebruiken", aldus Brauuer

Het personeel zal toezien op de handhaving van de 1,5 meter afstand tussen iedereen in de winkel. Dat personeel zelf wordt beschermd met mondmaskers, handschoenen, een plastic vizier, handgel en een paneel van plexiglas aan de kassa's. Dat zijn de basismaatregelen die worden genomen in iedere winkel die we contacteerden.

Een man beschermt zich met mondmasker en handschoenen tegen het coronavirus. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2

| Naast een mondmasker en handschoenen krijgt het personeel ook een plastic vizier en handgel ter beschikking om zich te beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

"Heel de ploeg is morgen weer compleet", zegt de verantwoordelijke van de Brico in Elsene. "De afgelopen maand was al het personeel technisch werkloos. We zullen ze nodig hebben dit weekend."

"Onze Hubo is als een familie", klinkt het opgetogen bij Brauuer. "Iedereen was dan ook heel blij om weer te kunnen komen werken."

Tuincentra

Naast de doe-het-zelfzaken, mogen ook tuincentra hun deuren weer openen vanaf zaterdag. Grote, klassieke tuincentra zoals Aveve, zijn er niet in het Brussels gewest. Maar er zijn wel veel zaken die planten of materiaal voor in de tuin verkopen. Wanneer we hen contacteren, blijkt de definitie tuincentrum nogal specifiek te zijn.

"Wij mogen helaas niet opnieuw open vanaf morgen", laat Kevin Roy van Urban Jungle Flagey weten. "Als plantenwinkel vallen we niet in de categorie tuincentrum. Het enige wat we momenteel mogen doen, zijn thuisleveringen." Plantenwinkel Wondergreen uit Schaarbeek zegt dat voor hen nog altijd niet duidelijk is of ze nu open mogen of niet.

Het was lastig om de stock in twee dagen weer aan te vullen

Brico Elsene

Culture Indoor Bruxelles noemt zichzelf een winkel die tuingereedschap verkoopt. Sinds 24 maart is de vestiging in Sint-Lambrechts-Woluwe alweer open omdat daar dierenvoeding verkocht wordt. De winkel in Jette is nog gesloten.

Nog geen zwembaden

Voor potgrond en tuingereedschap zijn Brusselaars dus grotendeels aangewezen op de doe-het-zelfzaken. Zij moesten zichzelf na de aankondiging van woensdag zo snel mogelijk bevoorraden. "Het was lastig om de stock in twee dagen weer aan te vullen", klinkt het bij de Brico in Elsene. "Wij hebben nog geen enkele levering kunnen ontvangen en moeten het dus doen met wat er al was."

"Potgrond hebben we, ja, en met de stoelen en tafels kunnen we ook nog wel twee dagen verder", aldus Brauuer van de Hubo in Molenbeek. "Hout en barbecuemateriaal hebben we ook voldoende. Dat zal populair zijn met dit weer. Maar parasols hebben we niet en de zwembaden worden morgen in de loop van de dag pas geleverd."

Brauuers winkelverantwoordelijke Rachid Bouzarda komt dan ook met een tip: "We willen voorkomen dat mensen zich voor niets gaan verplaatsen. Informeer eerst bij de winkel of ze wel hebben wat je nodig hebt en kom daarna pas naar hier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , corona , coronavirus , coronacrisis , doe-het-zelf , doe-het-zelfzaken , tuincentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni