Brusselse ex-agent: ‘Radicale islam in opmars’

© Saskia Vanderstichele
| Politiepatrouille wijkagent Molenbeek

“Meer en meer moslims worden strenger in hun beleving van de islam.” Dat zegt Hamid Benichou, een Brusselse ex-agent, in een interview met La Libre Belgique.

Hamid Benichou heeft een carrière van zo’n dertig jaar als wijkagent in de politiezone Brussel-Noord achter de rug. In een interview met La Libre blikt hij terug op de nieuwjaarsrellen in Molenbeek. “De gemeente en de politie kennen het terrein. Ze hadden daarop moeten anticiperen”, zegt de gepensioneerde wijkagent.

“Die jongeren, die soms tien tot zestien jaar zijn, vinden dat Nieuwjaar niet hun feest is, maar dat van anderen.” Volgens Benichou zit er een “dosis religie in het maatschappijbeeld van die jongeren, een onderscheid tussen wat islamitisch en goed is, en wat niet islamitisch en slecht is.”

De ex-agent vindt dat de ouders een gebrek aan verantwoordelijkheidszin hebben. “De ouders geven niets mee over respect voor anderen, maar binnen families leggen ze wel het verschil tussen haram en halal uit.”

'Opkuis Brusselse imams'

Naar eigen zeggen neemt het moslimfundamentalisme toe in Brussel. “Meer en meer moslims worden strenger in hun beleving van de islam”, aldus Benichou. “Voor hen is halal een zesde gebod van de koran geworden. Binnenkort zouden ze daar nog polygamie aan kunnen toevoegen, aangezien dit couranter wordt. In hun ideologie zijn ze salafisten, moslims voor wie Nieuwjaar haram is en alcohol in cafés verboden moet worden.”

De radicaalislamitische boodschappen worden volgens Benichou niet alleen via sociale media verspreid, maar ook binnen families en moskeeën. Hij pleit daarom voor een “opkuis bij de Brusselse imams.”

“Hun verbaal geweld, onder meer tegen vrouwen, neemt meer en meer plaats in de maatschappij”, zegt hij in het interview. “De politie, verenigingen en burgers weten en zien dat. Maar wie durft hen erop aan te spreken?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?