De eerste gemeenteraad van Brussel-Stad in het fonkelnieuwe Brucity-gebouw

| De gemeenteraad van Brussel-Stad in Brucity (archiefbeeld)

Brusselse gemeenteraad keurt unaniem smart city-strategie goed

© Belga
21/03/2023

De Brusselse gemeenteraad heeft maandagavond unaniem groen licht gegeven voor de smart city-strategie. Bedoeling van die strategie is om met behulp van nieuwe technologieën de dienstverlening efficiënter te maken, maar ook de levenskwaliteit voor de Brusselaars en Brusselse bedrijven te verbeteren en de milieu-impact te verminderen. Oppositiepartij N-VA onthield zich bij de stemming.

Het ambitieuze plan omvat 48 projecten rond zeven beleidsdomeinen. De projecten zijn uiteenlopend. Zo wil de stad bijvoorbeeld een cartografische tool ontwikkelen die van Brussel een "stad op 10 minuten" moet maken, waarbij alle basisvoorzieningen zich op maximaal tien minuten te voet of per fiets bevinden.

Verder is er een mobiliteitsproject dat door het verzamelen van data via sensoren en scanauto's het aanbod aan parkeer- en leveringsplaatsen moet verbeteren en is er geld voor de omvorming van de Noordwijk tot een "energiepositieve wijk". Dat is een wijk waar er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, onder meer via grootschalige renovatie, de installatie van hernieuwbare energie en van technologische energiebeheerssytemen.

In het kader van het project digitale school moeten alle leerlingen van het 4de tot het 6de jaar secundair onderwijs dan weer een laptop krijgen en codeeropleidingen. Voor de ouders is er een opleiding rond Smartschool.

Ook bedrijven betrokken

Bij de plannen zijn niet alleen de gemeentelijke diensten betrokken, maar ook bedrijven, onderzoeksinstellingen en het maatschappelijk middenveld. Via een projectoproep konden zij tot 30.000 euro subsidie binnenrijven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni