| Schepen van Sport voor de Stad Brussel, Benoit Hellings (Ecolo)

Sportschepen Hellings: 'België-Israël achter gesloten deuren is geen optie'

© Belga
25/06/2024

Brussels sportschepen Benoit Hellings (Ecolo) heeft maandagavond na vragen van gemeenteraadsleden gezegd dat het organiseren van de interland België-Israël op 6 september zelfs niet achter gesloten deuren kan. Het schepencollege houdt zo het been stijf na druk van onder meer MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de beslissing "een schandaal" noemde.

Brussels MR-gemeenteraadslid David Weytsman vroeg tijdens de gemeenteraadszitting om de beslissing om de match niet te laten doorgaan alsnog te herzien en de interland, die in het kader van de Nations League zou plaatsvinden, desnoods achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. De Franstalige liberaal verwijt burgemeester Philippe Close (PS) en schepen Hellings dat ze "het imago van België, Brussel en het Belgische voetbal" internationaal te kijk zetten en de Belgische voetbalbond op twee maanden voor de wedstrijd voor een patstelling plaatst.

Hellings bevestigde nogmaals dat "gezien de dramatische situatie in Gaza en de geopolitieke schok die dit heeft teweeggebracht" de match niet in de stad Brussel gespeeld zal worden, aangezien de veiligheid van de bezoekers, spelers, burgers én veiligheidsdiensten niet gewaarborgd kunnen worden. Daarbij speelt ook mee dat ambassades en de neutrale zone op het grondgebied van de stad Brussel mogelijk kwetsbaar zijn tijdens de match. De match brengt dan ook "disproportioneel gevaar" met zich mee, "ook achter gesloten deuren".

Steun van PVDA

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Brussel wordt wél toegejuicht door PVDA-PTB. "U heeft al onze steun om niet te plooien onder de druk van rechts, dat Israël voorstelt als een democratische staat - terwijl het een genocidaire staat is", zo duidt gemeenteraadslid Mathilde El Bakri. "We feliciteren de burgemeester met zijn beslissing", vervolgt El Bakri, wat volgens haar een gevolg is van de studentenacties en -bezettingen aan verschillende universiteiten in België. "Zoals ook Rusland uit elke internationale sportcompetitie geweerd is na de inval in Oekraïne, moet hetzelfde gebeuren met Israël."

Ook de gemeente Anderlecht heeft bij monde van burgemeester Fabrice Cumps (PS) maandag te kennen gegeven de match niet in zijn gemeente te zullen toestaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni