16 november 2023: de KBVB leende een afdekzeil van RSC Anderlecht om het voetbalveld te beschermen tegen aanhoudende regen

PhotoNews

| Het Koning Boudewijnstadion, daags voor een wedstrijd van de Rode Duivels.

Brussels stadsbestuur verbiedt interland België-Israël in Koning Boudewijnstadion

© Belga - BRUZZ
19/06/2024
Updated: 19/06/2024 16.07u

De thuiswedstrijd van de Rode Duivels van vrijdag 6 september in de Nations League tegen Israël mag niet gespeeld worden in het Brusselse Koning Boudewijnstadion, zo bevestigt de stad Brussel woensdagvoormiddag in een perscommuniqué. De voetbalbond laat in een reactie weten dat ze de beslissing betreurt en er naar een oplossing gezocht wordt. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez spreekt over 'een schandaal'.

De Brusselse autoriteiten vinden immers het risico te groot, gezien de oorlog tussen Israël en Hamas, en de vele demonstraties in onze hoofdstad.

"Gezien de dramatische situatie in het Midden-Oosten acht het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel het onmogelijk om een zeer risicovolle wedstrijd op haar grondgebied te organiseren", klinkt het in een mededeling.

"België is ingedeeld in groep A2 van de UEFA Nations League, samen met Frankrijk, Italië en het Israëlische nationale team. De Stad Brussel kreeg daarom het verzoek van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om een thuiswedstrijd tussen België en Israël te organiseren."

"De Stad Brussel is al maanden in gesprek met de KBVB, de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene en de federale regering om de veiligheidsgevolgen van een dergelijke wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion te evalueren. Na een zorgvuldige en diepgaande analyse moeten we vandaag vaststellen dat de aankondiging van een dergelijke wedstrijd in onze hoofdstad in deze bijzonder onrustige tijden ongetwijfeld zal leiden tot grote betogingen en tegendemonstraties, waardoor de veiligheid van de toeschouwers, de spelers, de Brusselaars en onze politiediensten in het gedrang zal komen."

Nog geen alternatief

In een reactie laat de Belgische voetbalbond weten dat er begrip is voor de beslissing van het Brussels stadsbestuur, maar tegelijkertijd betreurt ze dat de wedstrijd ook niet achter gesloten deuren kan plaatsvinden.

"Supporters geven onze spelers steeds een duwtje in de rug, we spelen onze thuiswedstrijden dan ook graag in een enthousiast Koning Boudewijnstadion. We begrijpen – en delen – evenwel de bezorgdheid rond de situatie in Israël en Palestina, en de gevolgen op de veiligheid. We wisten dus dat de thuiswedstrijd tegen Israël naar alle waarschijnlijkheid zonder publiek zou worden gespeeld, en hadden dat aanvaard. Veiligheid gaat voor, altijd", klinkt het.

"We betreuren echter de beslissing van de stad Brussel – die nochtans veel ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen – om de wedstrijd helemaal niet te laten doorgaan in onze thuishaven."

"We zoeken naar een oplossing om de thuiswedstrijd tegen Israël te kunnen spelen. We staan in contact met meerdere steden en gemeenten en veiligheidsdiensten, maar kunnen hier momenteel nog geen info over geven", aldus de KBVB.

MR wil dat match doorgaat

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil dat Stad Brussel toch toestaat dat de wedstrijd in Brussel wordt gespeeld. "Nog een schandaal. Onze hoofdstad kan zelfs de Israëlische ploeg niet meer ontvangen. Kan u zich inbeelden wat dat betekent voor onze democratie? Een liberale democratie die niet meer in staat is een democratisch land te ontvangen? Zelfs de ergste dictaturen valt deze vernedering niet te beurt", schrijft Bouchez op X, het voormalige Twitter. "Wij vragen de burgemeester van Brussel zijn verantwoordelijkheid te nemen door de organisatie van de wedstrijd toe te laten."

In de loop van de dag gaven ook de burgemeesters van Leuven (Mohamed Ridouani, Vooruit) en Gent (Mathias De Clercq, Open VLD) aan niet over voldoende middelen te beschikken om het duel op een veilige manier op hun grondgebied te kunnen organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Rode Duivels , België-Israël , Koning Boudewijnstadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni