Brusselse hotels ontvingen al 10,8 miljoen euro aan premies

© Altiplan / Wallonie Bruxelles Architectures

De grotere hotels in Brussel ontvingen reeds 10,8 miljoen euro aan gewestelijke coronapremies. Volgens Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) worden de kleinere spelers die toerismeverblijven of logies bij bewoners uitbaten aan hun lot overgelaten. "Dit is discriminatie en bijzonder schadelijk voor het economische weefsel van onze stad. Het zijn vaak kleine particulieren die een duwtje in de rug meer dan ooit nodig hebben."

Vanaf eind oktober 2020 hadden uitbaters van hotels en aparthotels drie weken de tijd om een steunaanvraag in te dienen bij Brussel Economie & Werkgelegenheid. Die steun bestaat uit een premie van 1.100 euro per logie-eenheid - een hotelkamer of elke ruimte van een toeristisch logies waar een of meer toeristen kunnen verblijven. De totale steun bedraagt maximaal 200.000 euro per hotel of aparthotel en 800.000 euro per begunstigde. Indien de basiscapaciteit van het hotel of aparthotel 18 of minder logie-eenheden betreft, bestaat de steun uit een forfaitaire premie van 20.000 euro.

Uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op de schriftelijke vraag van Mathias Vanden Borre (N-VA) blijkt dat 142 ondernemingen, met 166 inrichtingen en 16.240 logie-eenheden, een premieaanvraag hebben ingediend. Van 95 ondernemingen werd de premieaanvraag goedgekeurd en werd er, zover we weten, reeds 10,8 miljoen euro aan premies toegekend.

"Van die 10,8 miljoen euro aan uitgekeerde premies gaat 1,6 miljoen euro naar twee ondernemingen die het maximum van 800.000 euro per begunstigde ontvingen en 4,2 miljoen naar 14 ondernemingen die het maximum van 200.000 euro per inrichting ontvingen. 220.000 euro is bestemd voor 11 ondernemingen die een forfaitaire premie van 20.000 euro per inrichting (met minder dan 18 logie-eenheden) ontvingen", verduidelijkt Mathias Vanden Borre.

'Uitbreiding van steunmaatregelen nodig'

Voor de N-VA staat het buiten kijf dat de hotelsector zwaar getroffen wordt door de gezondheidscrisis. "De Brusselse regering steunt vooral grote hotels, meestal van internationale ketens, met het argument dat deze veel werk verschaffen. Daarbij laat deze regering echter de kleinere spelers die toerismeverblijven aanbieden aan hun lot over. Zij krijgen geen cent", klaagt Vanden Borre aan.

Op de vraag om de steunmaatregelen voor hotels en aparthotels uit te breiden naar andere categorie├źn van logies, antwoordde de minister-president dat een uitbreiding van de specifieke steunregeling voor hotels en aparthotels naar andere categorie├źn van geregistreerde toeristische logies momenteel niet wordt besproken door zijn regering.

"Het is teleurstellend dat de regering niets in het vooruitzicht stelt voor de ondernemende Brusselaar. Het is vooral cynisch omdat kleine spelers die een kamer willen verhuren dezelfde hoteltaks als grote professionele hotels moeten betalen. Nu worden ze uitgesloten van de steunmaatregelen. Op die manier wekt het geen wonder dat slechts 11% van de ondernemers nog vertrouwen heeft in de regering Vervoort", besluit Vanden Borre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?