Brusselse huisartsen: 'Goede zaak dat patiënten weer welkom zijn'

© PhotoNews
| Een bezoek aan de huisarts.

Vanaf 4 mei mogen patiënten opnieuw op bezoek bij hun huisarts voor niet-dringende consultaties, maar enkel als ze daar een afspraak voor hebben en indien een aantal voorzorgsmaatregelen goed opgevolgd wordt. De Brusselse Huisartsenkring is blij met de versoepeling. "Veel chronisch zieke patiënten hebben nood aan een fysieke consultatie."

Vanaf maandag mag iedereen opnieuw op bezoek bij de huisarts. Die beslissing kadert in de exitstrategie van ons land en werd vorige week vrijdag bekendgemaakt na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Mondmaskers

Toch zal zo'n bezoek er niet meteen hetzelfde uitzien als voorheen. Mondmaskers en ontsmettingsmiddelen worden de norm, en van volle wachtzalen zal er geen sprake meer zijn. "Om het risico op verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk in te dijken zullen heel wat voorzorgsmaatregelen van toepassing zijn," zegt Annemie De Leenheer, ondervoorzitter van het Brusselse Huisartsenkring (BHAK).

"Patiënten en vooral ook artsen zullen mondmaskers dragen, en zo veel mogelijk de handen ontsmetten," zegt ze. "Ook in de wachtzalen zullen beperkingen worden opgelegd. Tijdschriften, strips en speelgoed zijn uit den boze, en er zullen slechts een beperkt aantal mensen tegelijk kunnen wachten, mét de nodige afstand van elkaar uiteraard," benadrukt ze.

Ook vrije consultaties worden tot nader order opgeschort: "Wie geen afspraak heeft zal naar huis gestuurd worden."

Testcapaciteit

Rest nog de vraag of elke patiënt met symptomen van het virus bij zijn of haar huisarts getest zal kunnen worden. "Neen, maar dat is ook niet de bedoeling. Het is aan de huisarts om te bepalen of die het zelf doet, of de patiënt beter doorverwijst naar een testcentrum."

Bij het kabinet van bevoegd minister Philippe De Backer (OpenVLD) klinkt het alvast geruststellend. "Er is een capaciteit voorzien van 25.000 tests per dag," zegt woordvoerster Caroline Leys aan BRUZZ. "Huisartsen moeten zich geen zorgen maken over de beschikbaarheid van test - en beschermingsmateriaal. Die zullen er vanaf maandag 4 mei zeker voldoende zijn," zegt ze.

Afgezien van de bezorgdheden rond de testcapaciteit is het volgens huisarts De Leenheer het een goede zaak dat patiënten opnieuw welkom zijn voor niet-dringende consultaties. "Het is echt nodig. Voorlopig worden nog wel telefonisch of digitaal consultaties gehouden, maar dat is heel anders. Veel chronisch zieke patiënten hebben nood aan een fysieke consultatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?