Brusselse jeugdhuizen krijgen financiële boost van bijna 150.000 euro

EC
© BRUZZ
30/10/2019

De komende vier jaar gaan de Brusselse jeugdhuizen er financieel op vooruit. Dat heeft Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) aangekondigd. Voor het eerst worden de middelen niet voor één jaar, maar vier jaar vastgelegd. "Jeugdhuizen vervullen een belangrijke rol in de buurt."

"Jeugdhuizen zijn plaatsen waar kinderen zich kunnen ontplooien en waar ze zichzelf kunnen zijn", zei minister Dalle op een persconferentie in Jeugdhuis DAR. Daarom maakt de nieuwe Vlaamse regering 20 miljoen euro vrij om de Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen structureel te ondersteunen.

In Brussel gaat het over een bedrag van ongeveer 150.000 euro. De vzw Jeugdhuizenondersteuning Brussel (JHOB), de koepelorganisatie van de Brusselse jeudghuizen, krijgt 95.000 euro. Ook vzw Toestand, die onder meer het jeugdhuis in Allée du Kaai organiseert, mag op 48.000 euro aan middelen rekenen.

Die bedragen zijn meteen verzekerd voor de komende vier jaar. "Dat is een heel belangrijke wijziging", zegt minister Dalle. "We besparen de jeugdhuizen de jaarlijkse administratieve rompslomp van een dossier samen te stellen."

Buurtwerk

Over het algemeen krijgen de jeugdhuizen 20 procent meer middelen dan de afgelopen vier jaar. Een bewuste keuze, zegt de minister van Jeugd. "Jeugdhuizen zijn geen eilanden, ze vervullen een belangrijke rol in de buurt door te werken aan sociale cohesie", zegt hij. "Dat is in Brussel nog belangrijker dan in Vlaanderen. Bovendien is Brussel de jongste stad van het land."

De Brusselse jeugdhuizen worden naast dat buurtwerk ook verwacht om de artistieke expressie en het ondernemerschap bij de jongeren aan te moedigen. JHOB had al een eigen muzieklabel en gaf individuele coaching aan jongeren met ondernemerszin. Het is nu aan elk jeugdhuis afzonderlijk om ook het buurtgerichte aspect in te vullen.

Bij vzw Toestand willen ze met de extra steun vooral inzetten op ondernemerschap. "We coachen jongeren in hun traject", zegt Bie Vancraeynest van vzw Toestand. De artistieke werking die ze in Allée du Kaai uitrollen, willen ze verder verspreiden naar hun locaties in Anderlecht en Molenbeek. "De sociale link met de buurt was voor ons altijd al een evidentie. We delen onze lokalen met mensen uit de wijk en werken samen met andere buurtprojecten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni