Brusselse jongeren laten tanden niet nakijken

© Wikimedia Commons

Slechts een kleine minderheid van de jongeren in ons land gaat jaarlijks op controle bij de tandarts. In Vlaanderen doet een kwart van de jongeren dat, in Wallonië en Brussel laat respectievelijk 16 en 11 procent van de jongeren elk jaar zijn gebit nakijken. "Brussel zet gewoon veel minder in op preventie", zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA), die de cijfers opvroeg.

Sinds 2009 is de basistandzorg in ons land tot de leeftijd van 18 jaar gratis. Toch blijken heel wat jongeren heel weinig naar de tandarts te gaan. Bovendien heeft de helft van de jongeren die wel op controle gaan tandbederf door overmatig snoepen of frisdrankgebruik.

"Brussel zet veel minder in op preventie", verklaart Van Camp het regionale verschil aan BRUZZ. "Je ziet dat bij alle aandoeningen. Zo is in Brussel niet eens 1 op de 3 meisjes gevaccineerd tegen het HPV-virus, dat baardmoederhalskanker kan veroorzaken. In Vlaanderen is dat 90 procent. En dan maar verwachten dat de federale overheid de middelen voor behandeling ophoest. "

Toch doet Vlaanderen het qua tandartscontrole ook niet denderend. Slechts een kwart van de jongeren laat het gebit jaarlijks controleren. Ook al is dat gratis onder de 18 jaar. "We moeten ons zeker niet op de borst kloppen, ook wij hebben nog werk aan de winkel."

Van Camp pleit ervoor om de controle van het gebit toe te voegen aan het medisch toezicht van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). "We zien dat er daar nu al oog- en oorscreenings gebeuren, waarom dan niet daar een tandcontrole aan toevoegen?" 

Finaal wil ze de deelstaten volledig verantwoordelijk maken voor gezondheidszorg: "van preventie tot behandeling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?