Brusselse jongeren verstoren busritten naar Hofstade

© Philip Reynaers
| Het recreatiedomein Hofstade

Jongeren uit het Brusselse hebben afgelopen weekend busritten van en naar het recreatiedomein in Hofstade verstoord. Ze vielen medereizigers en de buschauffeurs lastig. De politie moest zondag twee keer tussenkomen om de jongeren tot de orde te roepen. Er vielen geen gewonden.

Zaterdag werd de politiezone KASTZE (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst) al gewaarschuwd voor incidenten op buslijn 280, maar toen moest de politie niet ingrijpen. Zondag deed ze dat wel, zo vertelt korpschef Filip Van Steenbergen aan BRUZZ.

"Een tiental jongeren tussen 14 en 18 jaar maakte rond de middag wat amok. Ze riepen en schelden wat, hier en daar werd er geduwd", aldus Van Steenbergen. Agenten hebben de bus van lijn 683 dan tot stilstand gebracht. "We hebben de identiteit van de jongeren gecontroleerd. Nadien konden we de bus probleemloos naar Hofstade begeleiden."

's Avonds deed zich een gelijkaardig incident voor. "Op de terugrit naar Vilvoorde werd de bus licht beschadigd. Zo werd het dakraam weggehaald en verdween ook een noodhamertje. Voor die feiten werd wel een pv opgesteld", zegt Van Steenbergen.

Vervolging

De politie besliste na overleg met het parket om geen jongeren op te pakken. "We beschikken over camerabeelden en hebben alle jongeren geïdentificeerd. De amokmakers zullen zeker nog worden vervolgd", zegt de korpschef.

De Lijn betreurt dat een klein groepje jongeren het verpest voor een grotere groep dagjestoeristen. De openbaarvervoermaatschappij roept op tot kalmte en vraagt dat de busreizigers elkaar respecteren.

Andere aanpak

In 2011 vormde het recreatiedomein van Hofstade het toneel voor rellen, waaraan toen Brusselse jongeren deelnemen. "De feiten van afgelopen weekend zijn daar allesbehalve mee te vergelijken", benadrukt Van Steenbergen. "Dit is een geïsoleerd geval. Voor het overige was het een prachtige zomerdag."

"We zijn al een aantal jaren met verschillende partners op een andere manier aan het werken. Zo proberen we met succes meer te communiceren. We geloven in die aanpak. Dat wierp de voorbije jaren zijn vruchten ook af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?