Brusselse kinderopvang kan voortaan Vlaamse infrastructuursubsidie krijgen

© Elke Van Oost

Voortaan kan ook de kinderopvang in Brussel een infrastructuursubsidie van het Vlaamse Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) krijgen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Het VIPA geeft subsidies om nieuwe gebouwen op te richten of om bestaande gebouwen voor lange termijn in orde te stellen op functioneel en bouwtechnisch vlak.

Omdat het Vlaamse agentschap Opgroeien voor Brussel geen subsidie voor inkomenstarief geeft, komt deze kinderopvang ook niet in aanmerking voor infrastructuursubsidie. De regelgeving wordt nu aangepast, zodat deze plaatsen in de toekomst wel in aanmerking komen voor een VIPA-subsidie.

Ook de bijkomende opvangplaatsen die door Antwerpen, Gent en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel worden gefinancierd in het kader van de convenanten die zij eerder met de Vlaamse overheid hebben afgesloten, komen voortaan in aanmerking voor een VIPA-subsidie.

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar 27,1 miljoen euro voor minstens 2.500 nieuwe plaatsen met inkomenstarief, waarvan 30 procent voorbehouden wordt aan de grootsteden, die ook zelf investeren in extra plaatsen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?