awel merci

Brusselse kunstenaar steelt de show in Rennes met kostuum van coronaformulieren

© Maxime Matthys
| Maxime Matthys, van kop tot teen ingepakt.

De beelden van het nieuwe werk van Maxime Matthys gaan de wereld rond. De jonge Brusselse kunstenaar heeft zichzelf beplakt met honderden formulieren die in Frankrijk tegenwoordig verplicht zijn om het huis te verlaten.

Veel publiek heeft Maxime Matthys niet, in de lege straten van het centrum van Rennes. Maar de mensen die toch voorbij wandelen, zullen hem niet snel vergeten. “Ik ben 1,98 meter groot. Ik zie er dus uit als een groot, wit spook”, lacht de Brusselse kunstenaar die sinds september in Rennes woont, bij het lokale nieuwsmedium Ouest-France.

Maxime Matthys besloot zich enkele weken geleden volledig in te pakken met honderdvijftig overheidsformulieren. “Die heb je in Frankrijk nodig als je het huis wil verlaten tijdens de lockdown. Ik heb alle formulieren netjes ingevuld. Naam, adres en mijn reden om mijn woning te verlaten.”

Niet illegaal

Het kan misschien zo overkomen, maar volgens Matthys is zijn actie absoluut geen kritiek op die coronamaatregelen. De jonge artiest wil enkel de paradox van de huidige situatie aankaarten. “Door omstandigheden worden we verplicht te leven zoals in de Middeleeuwen. Ondanks onze medische kennis, onze technologie, staan we nog geen stap verder dan toen. Dat is opmerkelijk.”

Toch kan niet iedereen in Frankrijk lachen met de stunt. “Veel passanten filmen me en vinden het grappig, maar ik ben onlangs aangehouden door drie politieagenten. Ik deed niets illegaals want ik had mijn formulier ingevuld, maar toch hebben de agenten me verplicht mijn kostuum te vernielen. Ik wilde de formulieren gewoon hergebruiken, maar heb alles voor hun ogen in de vuilnisbak moeten gooien.”

De Franse president Emmanuel Macron heeft de lockdownmaatregelen zopas verlengd tot 12 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?