Brusselse leden Sharia4Belgium vechten in Syrië

© FM Brussel
11/03/2013
Vroegere leden en sympathisanten van de radicale moslimbewegeing Sharia4Belgium vechten momenteel in Syrië tegen het regime van president Assad. Het zou gaan om een 70-tal mensen, afkomstig uit Brussel, Antwerpen, Vilvoorde en Mechelen.

Dat melden De Standaard en La Libre Belgique op basis van informatie van de Belgische veiligheidsdiensten.

De meeste strijders zouden afkomstig zijn uit het entourage van Sharia4Belgium, een beweging die intussen officieel opgedoekt is.

De bekendste Belgische moslim-strijder in Syrië is Abdel Rahman Ayachi, de zoon van Bassam Ayachi, een radicale sjeik van Syrische afkomst uit Sint-Jans-Molenbeek. "De anderen zijn jongeren die hier zijn opgegroeid, tussen 17 en 25. Jongeren zonder diploma en vaak al met een strafblad", klinkt het bij de veiligheidsdiensten.

De informatie is afkomstig uit een lopend gerechtelijk onderzoek wegens terrorisme, dat in de zomer van 2012 werd geopend tegen Sharia4Belgium. Dat onderzoek werd gestart toen bleek dat Sharia-sympathisanten waren opgedoken bij de islamitische rebellen van Al Shabaab in Jemen en bij de rebellen van het Kaukasisch Emiraat in Tsjetsjenië.

Bij de veiligheidsdiensten valt verder nog te horen dat de jongeren in Syrië niet gaan vechten met het Syrisch Bevrijdingsleger, maar met de radicaal-islamitische, salafistische rebellen. Het gros zou afkomstig zijn uit Antwerpen, Vilvoorde, Brussel en Mechelen.

In Syrië is al sinds maart 2011 een burgeroorlog aan de gang tussen rebellengroepen en troepen die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad.

De veiligheidsdiensten maken zich zorgen wat er zal gebeuren als de militair getrainde jongeren na de oorlog terugkeren naar ons land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni