Brusselse meerderheid vraagt gedeeltelijke openstelling park van Laken

© Belga
23/02/2021

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement hebben dinsdag een ontwerpresolutie ingediend voor de gedeeltelijke openstelling van het Koninklijk Park van Laken voor het publiek. Hiermee willen ze een antwoord bieden op de nood aan meer toegankelijke groene ruimte voor de Brusselaars. De vraag om het park open te stellen leeft al lang onder de Brusselse bevolking.

Het Koninklijk Park is 186 hectare groot, goed voor meer dan 250 voetbalvelden. Buiten de jaarlijkse openstelling van de koninklijke serres en een deel van de tuinen, is het park afgeschermd voor publiek. De tekst dringt er bij de regering op aan om de Koninklijke Schenking te vragen het park deels open te stellen, zoals de Schenking eerder al deed met het Dudenpark of de Tuinen van de Bloemist.

Hoewel het Brussels Gewest over het algemeen goed voorzien is van groene ruimten, zijn deze ongelijk verdeeld over het grondgebied en niet allemaal toegankelijk voor het publiek. In de voornamelijk armere kanaalzone waar een zeer jonge bevolking schreeuwt om ruimte is de nood aan meer groen hoog. De gedeeltelijke openstelling van het Park van Laken zou gezien de centrale ligging de nood aan meer toegankelijk buurtnatuur meteen verlichten. Ook voor bezoekers en toeristen van Brussel zou het park een grote meerwaarde betekenen. Voor de meerderheidspartijen die de resolutie indienen is het vanzelfsprekend dat de privacy van de koninklijke familie evenwel als de bescherming van de aanwezige fauna en flora gegarandeerd moet blijven.

Gebrek aan buitenruimte

Het is niet de eerste maal dat in een voorstel van resolutie wordt aangedrongen op een gedeeltelijke openstelling van het Koninklijk Park van Laken, maar nu is het voorstel door een grote meerderheid ingediend. De meerderheidspartijen hopen ook op brede steun op de oppositiebanken.

"In deze COVID-tijden is het pijnlijk duidelijk geworden. Voor veel Brusselaars is er een groot gebrek aan buitenruimte. Te weinig publiek groen om in te ontspannen. Terwijl er in Laken een grote groene long ligt, achter de paleismuren, die we kunnen openstellen voor het publiek", stelt Hilde Sabbe (one.brusels).

"Zeker in de armere Lakense wijk en de Kanaalzone zou meer buurtnatuur de levenskwaliteit van de Brusselaars enorm doen toenemen. We willen dus de hekken openstellen en de broodnodige ademruimte en ruimte voor ontmoeting mogelijk maken, met respect voor de aanwezige biodiversiteit", vult Lotte Stoops (Groen) aan. "De covidpandemie heeft aangetoond dat Brusselaars nood hebben aan groene ruimtes om mentaal en fysiek gezond te blijven, het is dan ook geen luxe om een deel van het Koninklijk park open te stellen voor de burgers van onze stad", besluit Khadija Zamouri (Open Vld).

Ook bij N-VA zijn ze opgetogen. "Ik wacht al jaren om onze N-VA resolutie over de openstelling van het park van Laken te kunnen stemmen," reageert fractieleider Cieltje Van Achter. "De Brusselse meerderheidspartijen wilden eerst hun eigen tekst opstellen alvorens de onze te bespreken. Nu die er is, kan er hopelijk eindelijk schot in de zaak komen," klinkt het. "De coronacrisis heeft eens te meer aangetoond dat de Brusselaar nood heeft aan meer open ruimte. Het werd tijd dat ze hier ook werk van maakten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni