De Koninklijke Serres zijn niet enkel bijzonder patrimonium, je vindt er ook uitzonderlijke exotische planten. Sommigen staan er zelfs al meer dan een eeuw. Maar hoe zorgen ze er op een milieuvriendelijke manier voor dat deze tropische planten de koude Belgische wintermaanden overleven?
BIG CITY. De verbrandingsoven van de witte vuilniszak verwarmt de Koninklijke Serres
In 1873 bouwde architect Alphonse Balat de Koninklijke Serres van Laken, speciaal voor koning Leopold II. De serres hebben een oppervlakte van 1,5 hectare. Binnen zijn onder meer azalea's, palmbomen, appelsienenbomen en een resem subtropische planten te vinden.
"Hoe overleven die tropische planten de koude Belgische wintermaanden?"
Leopold II schonk de serres op het einde van zijn leven aan de Koninklijke Schenking, op voorwaarde dat ze ter beschikking bleven voor de troonopvolgers. De Koninklijke Serres zijn dus niet publiek toegankelijk. Een keer per jaar, in de lente, krijgen meer dan 140.000 bezoekers wel toegang tot een van de parels van ons nationaal erfgoed.
Tegen die tijd doet de zon haar werk en staan de bloemen en planten dankzij de behaaglijke temperaturen in volle bloei. Maar hoe worden de serres verwarmd tijdens de koudere maanden?
(Lees verder onder de foto's)
Vroeger gebruikte men daarvoor stookolie, maar gaandeweg werd er gezocht naar een groener en goedkoper alternatief. De serres liggen daarvoor op een handige locatie. Wat verderop staat immers de verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek, beheerd door Brussel-Energie, waar het restafval uit de witte vuilniszak wordt verbrand in een oven. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot duizend graden.
De warmte van het verbrandingsproces wordt omgezet in elektriciteit die wordt toegevoegd aan het net. Daarnaast komt er in het proces enorm veel restwarmte vrij. De Regie der Gebouwen, de Koninklijke Schenking en Brussel-Energie sloten een deal om via buizen die restwarmte tot aan de serres te krijgen. Binnen het Koninklijk Domein vonden vanaf 2020 de installatiewerken van het netwerk plaats.
(Lees verder onder de foto)

© PhotoNews
| Brussel-Energie produceert elektriciteit met niet-recycleerbaar huishoudelijk afval, op de foto de verbrandingsoven van Neder-over-Heembeek.
Er werden sleuven gegraven over een afstand van twee kilometer tot aan de stookplaatsen van het Koninklijk Domein. Niet enkel de Koninklijke Serres worden zo verwarmd, dat gebeurt eveneens in het Kasteel van Laken ernaast en winkelcentrum Docks iets verderop. Alles bij elkaar is dat goed voor een warmtenetwerk van 4,5 km aan leidingen. Die zorgen dat deze drie locaties op een milieuvriendelijke manier verwarmd worden.
De Koninklijke Serres van Laken zullen open zijn voor het publiek van 18 april tot en met 11 mei. De datum voor de start van de ticketverkoop wordt later bekendgemaakt: monarchie.be/nl/patrimonium/koninklijke-serres-van-laken.
- VOLGENDE KEER Er schuilt een bijzonder verhaal achter de draaiende fontein op de Kunstberg
Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier
Lees meer over: Laken , Stedenbouw , Big City , Koninklijke Serres , verbrandingsoven Neder-over-Heembeek , witte vuilniszak , koninklijk domein van Laken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.