| Hondenasiel (archiefbeeld)

Brusselse MR pleit voor oprichting dierenpolitie

EDB
© BRUZZ
19/06/2020

De Franstalige liberalen in het Brussels parlement pleiten voor de oprichting van een dierenpolitie. Klachten over dierenmishandeling en verwaarlozing hebben nu amper consequenties, klinkt het. "Amper achttien pv's op drie jaar tijd. Het is tijd voor een inhaalslag."

De inspecteurs van het agentschap Leefmilieu Brussel schreven op drie jaar tijd achttien pv's uit: één in 2016, vijf in 2017 en twaalf in 2018. "Vergeleken met Vlaanderen en Wallonië is dat een peulenschil," zegt Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) in Het Laatste Nieuws.

Volgens Van Goidsenhoven zijn de inspecteurs met te weinig. "Zij maken slechts één procent uit van het personeelsbestand. Dat komt neer op drie inspecteurs. Zij krijgen al jaren meer klachten te verwerken, maar dat vertaalt zich amper in meer sancties," klinkt het. "Het is hoog tijd voor een inhaalslag."

Samen met drie partijgenoten pleit Van Goidsenhoven in een resolutie voor de oprichting van een dierenwelzijnspolitie. "Die moet voldoende autonomie hebben om dierenmishandeling aan te pakken," zegt hij. "De tijd is er rijp voor. Het aantal klachten neemt elk jaar toe. De bevolking trekt zich dierenleed aan en is er ook alert voor."

De resolutie pleit daarnaast voor de oprichting van een databank van baasjes die eerder al een dier verwaarloosden of mishandelden. "Dierenasielen moeten weten of er risico op dierenleed bestaat. Nu is dat amper te controleren."

De resolutie ligt vrijdag voor ter stemming. "Ik acht de kans klein dat de resolutie wordt aangenomen," klinkt het. "Maar zo trekken we op zijn minst het debat op gang. De minister zal dan toch moeten zeggen welke acties worden ondernomen in de strijd tegen dierenmishandeling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dieren , Gaëtan Van Goidsenhoven , Leefmilieu Brussel , MR , Brussels Parlement , dierenpolitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni