Brusselse OCMW's staken

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in de Hoogstraat Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in de Hoogstraat
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in de Hoogstraat.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in de Hoogstraat.
Updated: 16-11-2022 - 07:47

Na verschillende werkonderbrekingen vorige maand, leggen de werknemers van de OCMW's van de negentien Brusselse gemeenten woendag opnieuw het werk neer. De bonden hekelen onder meer een te hoge werklast en een personeelstekort.

De vakbondsachterban was vorige maand bijeengekomen om de situatie bespreken. Toen werd besloten om "de eisen van de maatschappelijk werkers van de sociale diensten te steunen" en om een actieplan uit te werken. Het personeel staat aan "de rand van de afgrond", luidt de aanklacht.

De bonden eisen niet alleen bijkomend personeel. Zo vragen ze onder meer een herfinanciering van de 19 OCMW's, alsook een collectieve arbeidsduurvermindering, dit in combinatie met loonbehoud en bijkomende tewerkstelling. Het loon en het sociaal werk moeten geherwaardeerd worden, klinkt het.

Het personeel zal woensdagochtend ook betogen aan de kabinetten van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal minister van Maatschappelijke integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS).

Daarbij zijn ook ontmoetingen met kabinetsmedewerkers gepland. In de namiddag volgt een nieuwe algemene vergadering voor het personeel en worden bijkomende vakbondsacties besproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?