Brusselse ouderen vrezen isolement: 'Zonder thuishulp ga ik dood'

KVDP
© BRUZZ
12/03/2020

Bezoeken aan rusthuizen zijn verboden, maar voor thuiszorg gelden nog geen drastische maatregelen. Toch maken alleenstaande ouderen zich zorgen, niet over het virus, maar over een gebrek aan bezoek. "We praten te veel over corona, we weten nu wel dat het virus in het land is."

Monique is 87 en woont al 33 jaar in haar appartement in de Stad Brussel. Haar thuishulp Florence kent ze al 17 jaar. "We hebben een sterke band. Zonder haar ben ik niets, want ik kan zelf niet naar buiten", vertelt Monique terwijl ze het boodschappenlijstje overloopt.

Op haar leeftijd behoort Monique tot een risicogroep. Een besmetting met het coronavirus zou voor haar fataal kunnen zijn, maar ongerust is ze niet. "Och, het coronavirus. We praten daar veel te veel over. We weten nu wel dat het in het land is", zucht ze.

aze

| Monique (87) met thuishulp Florence

Waar ze zich wel zorgen over maakt, is dat ze minder bezoek zou krijgen. Omdat ze niet in een rusthuis verblijft, mag ze nu wel nog bezoek ontvangen. De drastische maatregelen voor rusthuizen gelden niet voor de thuiszorg. Gelukkig, vindt Monique. "Als Florence minder of niet meer op bezoek komt, ga ik dood van de honger en de eenzaamheid."

'Handen wassen, niet kussen'

Ook Florence is nog niet druk bezig met het coronavirus. "Ik was mijn handen regelmatig, zoals altijd eigenlijk, en verder geef ik geen kus meer", vertelt ze. Concretere instructies krijgt ze nog niet van haar werkgever.

De GGC verspreidde woensdag nog een nieuwe omzendbrief die gericht is aan de thuiszorgsector. Daarin worden de basisadviezen van de FOD Volksgezondheid nog eens op een rijtje gezet. "Draag persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, spatbril, masker en schort wanneer er een risico is om in contact te komen met ademhalingssecreties", staat er onder meer in.

"Onze basismaatregelen zijn het gebruik van handgels en mondmaskers, zo lang die nog in voorraad zijn", klinkt het bij Cosedi (Centre de Coordination de Soins et Services A Domicile Indépendants de Bruxelles).

aze

| 'Zonder mijn thuishulp ben ik niets.'

Onduidelijkheid

Maar niet alleen de patiënten waarbij zorgverleners op bezoek gaan lopen een risico. "Er zijn niet genoeg mondmaskers en brillen. Die zijn steeds minder beschikbaar", zegt Flora Billiouw van Wheel of Care. "We kunnen ons moeilijk beschermen, want wij worden ook een kwetsbare doelgroep." Voorlopig worden de mondmaskers nog niet gebruikt bij Wheel of Care. "Dat proberen we uit te stellen tot er duidelijkere richtlijnen zijn."

Alhoewel de GGC een omzendbrief heeft voor de thuiszorgsector, is er volgens Billiouw nog heel wat onduidelijkheid. "Wij moeten vooral onszelf op de hoogte houden", aldus Billiouw. "Wij zijn lid van een zorgraad en daar werd onlangs gezegd dat we ons moeten voorbereiden op mogelijke quarantainemaatregelen."

Zo ver loopt het nog niet met de thuiszorg en ook de meeste patiënten van Wheel of Care maken zich nog geen zorgen. "Het zijn vooral de families van de oudere patiënten die bezorgd zijn. Bij de patiënten zelf is er nog niet zoveel schrik."

aze

| Monique met thuishulp Florence

Sociaal isolement voorkomen

De Stad Brussel wil alvast voorkomen dat ouderen in een sociaal isolement terechtkomen. Buurthuizen en de vzw Dienst voor Hulp aan Brusselse Senioren schaft alle groepsactiviteiten met lange trajecten of naar risicolocaties als scholen en zwembaden af.

Maar senioren zullen wel nog steeds beroep kunnen doen op de verschillende diensten, benadrukt burgemeester Philippe Close. "Het personeel van onze Buurthuizen en van de vzw Dienst voor Hulp aan Brusselse senioren blijft ter beschikking van diegenen die hun dagelijkse taken niet meer alleen kunnen uitvoeren", aldus Close.

"Of het nu gaat om boodschappen doen, maaltijden laten bezorgen aan huis, post ophalen in het postkantoor of eenvoudigweg een luisterend oor. We zullen deze sociale band blijven behouden, uiteraard met strikte inachtneming van de regels inzake hygiëne en preventie die de huidige situatie oplegt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , thuiszorg , thuishulp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni