De strijdvaardigheid van mei '68 is initiatiefnemer Michel Huisman (links) duidelijk nog niet kwijt.

Brusselse ‘oudjes’ verenigen zich tegen pensioenhervormingen

Mathias Declercq
© BRUZZ
13/04/2018

Al met een slordige 2.000 zijn ze naar eigen zeggen, ‘Le gang des vieux en colère’. Dat is een front van gepensioneerden die zich verzetten tegen de geplande pensioenhervormingen van de federale regering. De groep ‘oudjes’ verenigde zich eerst via, jawel, Facebook, maar maandag staat er ook een eerste fysiek protest gepland. “We zijn dan misschien wel oud, maar niet dom”, zegt initiatiefnemer Michel Huisman.

Het begon allemaal met een gesloten Facebookgroep, toepasselijk getiteld “Le gang des vieux en colère.” In de groep, die ondertussen meer dan 600 leden telt, wordt er duchtig gediscussieerd over de pensioenhervormingen die de federale regering plant. De leden, voornamelijk Brusselse en Waalse gepensioneerden, willen het huidige pensioensysteem behouden en verbeteren en schieten het idee af van een pensioen met een puntensysteem. Een andere eis van les vieux is dat enkel de mensen die dat expliciet willen langer dan de leeftijd van 65 jaar zouden moeten kunnen werken.

Gang des vieux en colère

De groep gepensioneerden hebben ook al een eigen logo.

Nochtans: de geplande pensioenhervorming zal de leden in kwestie niet meer treffen. “Maar we hebben besloten te vechten voor onze kinderen en kleinkinderen”, zegt initiatiefnemer en Brusselaar Michel Huisman. “Wat premier Michel en minister Bacquelaine voorbereiden, is gewoon monsterlijk.”

Mei '68 als inspiratie

De groep blijft ook steeds meer leden aantrekken, volgens Huisman zijn het er ondertussen ruim 2.000. En de meeste onder hen hebben de studentenprotesten van mei ’68 nog meegemaakt. “Ik zat zelf net in het leger toen de studentenprotesten uitbraken”, aldus Huisman. “Ik ontsnapte regelmatig uit de kazerne om mee te gaan protesteren. Ik moest daarvoor dan een weekje in de cel doorbrengen, maar daarna begon ik gewoon opnieuw."

En die strijdvaardigheid is Huisman – 73 jaar ondertussen - duidelijk nog niet kwijtgeraakt. “De filosofie van mei ’68 was om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen om zo samen te werken aan een humane toekomst. Dat is ook het idee achter Les Vieux en Colère”.

'We hebben gemiddeld ook wat meer tijd om ons aan de goede zaak te wijden dan mensen die nog volop werken.”

Michel Huisman

Maar dat betekent niet dat de gepensioneerden niet mee zijn met hun tijd. De eerste actie van de beweging was geen traditionele schrijfactie, maar wel een zondvloed aan e-mails die de inbox van premier Charles Michel overspoelde. Facebook is hun geliefkoosde communicatiemiddel, met foto’s en filmpjes, woordgrapjes - minister Bacquelaine wordt er omgedoopt tot minister Bas de Laine (besparingen, red.) - en zelfs een aprilvis die gewag maakte van het feit dat de bevoegde politici beslist hebben om het pensioen op te trekken naar 1.700 euro netto per maand.

“On est vieux, mais on n’est pas con (we zijn oud, maar niet dom, red.), lacht Huisman. “En we hebben gemiddeld ook wat meer tijd om ons aan de goede zaak te wijden dan mensen die nog volop werken.”

'Meer Vlamingen aantrekken'

Wat digitaal begon, zal maandag ook in het straatbeeld te zien zijn. Dan zullen zo’n 200 vertegenwoordigers van de gepensioneerden verzamelen aan het Vrijheidsplein, getooid in rouwkleren. “Geen slechte opkomst voor een bende gepensioneerden, die ofwel niet meer zo mobiel zijn of in deze vakantieperiode in het buitenland zitten met de kleinkinderen”, vindt Huisman.

Het protest moet ook de gelegenheid zijn om meer Vlamingen te vinden die zich willen aansluiten. “De groep is voornamelijk door mond-aan-mondreclame zo snel gegroeid, maar dan vooral met Franstalige Brusselaars en Walen. Ik wil bij deze de Vlamingen officieel oproepen om zich bij ons aan te sluiten.” Afspraak op het Zaterdagplein, dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, pensioenhervorming, pensioen, gepensioneerden, mei 68

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni