© Maarten Verdoodt/BRUZZ

Brusselse politie belt amper aan bij sans-papiers

© Belga
24/08/2019

In Wallonië en Brussel wordt amper gecontroleerd of vreemdelingen met een bevel om het grondgebied te verlaten ook effectief vertrokken zijn. In de eerste helft van dit jaar zijn er in Vlaanderen bijna 600 adrescontroles geweest. In Brussel: 80. En in Wallonië amper 26. Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag.

Wie asiel aanvraagt maar wordt afgewezen, krijgt nadien een bevel om het grondgebied te verlaten. Hij of zij krijgt daarvoor een termijn en de bedoeling is dat hij voor die einddatum effectief vertrokken is. Een bureau van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) volgt die bevelen verder op, samen met de gemeenten en de politie.

Als de deadline voor vrijwillig vertrek is verstreken, mag de politie controleren of de uitgewezen vreemdeling zich nog op het adres bevindt dat gekend is bij de gemeente. "Maar het is de burgemeester die daar als hoofd van de politie het bevel toe moet geven. En daar knelt het schoentje", zeggen Kamerleden Yoleen Van Camp en Theo Francken (N-VA). Uit cijfers die zij opvroegen bij huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) blijkt dat dat niet overal even strikt gebeurt.

In Vlaanderen vonden in de eerste helft van het jaar al 581 adrescontroles plaats. In Brussel waren het er 80 en in Wallonië amper 26. "Als je meer mensen wil aanzetten om effectief vrijwillig het grondgebied te verlaten na zo'n bevel, dan is opvolging en controle echt wel noodzakelijk", aldus de N-VA'ers. "Door niet in te zetten op deze controles, gedoog je als stad en gemeente illegaliteit. In Wallonië en Brussel heerst duidelijk een enorme laksheid."

Niettemin is niet duidelijk hoe effectief die controles zijn. De politie mag namelijk enkel aanbellen. Vorig jaar was er wel een wetsvoorstel binnen de regering die de politie zou toelaten om een woning te betreden om naar uitgewezen sans-papiers te zoeken. Maar dat voorstel raakte er niet door omdat gevreesd werd dat het tegen vrijwilligers gebruikt zou worden die onderdak boden aan asielzoekers.

Andere betrokkenen, zoals de Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en de Stad Brussel wensten voorlopig nog niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, vluchtelingen, politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni