Het Herscham-team, dat zich binnen de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene inzet voor daklozen, organiseerde op 24 december een “schoendozenactie”. Bijna 200 daklozen kregen zo ook een leuk kerstcadeau, zegt inspecteur Chris Vandenhaute aan BRUZZ.

“Dit is het tweede jaar op rij dat we deze actie doen”, aldus Vandenhaute. “We vertrekken telkens vanuit een interne oproep binnen de politie om een schoendoos op te vullen met iets leuk en dat mooi in te pakken. Vorig jaar kwamen we zo aan 170 pakjes en dit jaar hadden we er 200.”

Zelf vulde Vandenhaute een doos met onder meer Suzy wafels, soep, oploskoffie en chocolade, maar alle agenten zijn in principe vrij om te kiezen wat ze geven. De pakjes werden vervolgens uitgedeeld tijdens de voedselbedeling van vzw Brothers of Solidarity. “Het toverde een glimlach op veel gezichten en dat is uiteindelijk waarom we het doen”, aldus de inspecteur.

Veel van mensen die zondag een pakje kwamen ophalen zijn oude bekenden voor Vandenhaute. “Het Herscham-team bestaat al 20 jaar dus veel mensen ben je intussen wel al vaker tegengekomen. Er is een harde kern van zo’n 130 mensen die regelmatig bij Brothers of Solidarity langskomen en die kennen wij ondertussen allemaal wel.”

Uitgeslotenen

Of het dan niet demotiverend is om te zien dat zoveel mensen na al die jaren nog steeds op straat leven? “Demotiverend zou ik niet per se zeggen. Wij doen wat we kunnen, maar het probleem is gewoon dat de Brusselse daklozenproblematiek intussen zo divers en internationaal is geworden dat de oplossingen eigenlijk van Europa moeten komen.”

De core business van Herscham, de naam verwijst naar de God van de uitgeslotenen in de videogame Warhammer, is om mensen aan identiteitsdocumenten te helpen. “Daarmee kunnen ze dan naar het OCMW gaan om een referentieadres aan te vragen waarmee hun situatie wordt gedeblokeerd en ze bijvoorbeeld een uitkering kunnen krijgen, een bankrekening kunnen openen een werkcontract aangaan of zich op de huurmarkt begeven”, legt Vandenhaute uit. "Het probleem is dat dit voor buitenlanders allemaal veel lastiger te regelen is. Wij pleiten ervoor om die situatie te veranderen en idealiter zou er op termijn een soort OCMW op Europees niveau moeten komen.”

Ondertussen roeien de agenten van Herscham met de riemen die ze hebben. “Dagelijks helpen wij mensen hun papieren op orde te brengen en hen te omringen met de hulp die ze nodig hebben. We proberen hen praktisch op weg te helpen in het kluwen van de Brusselse sociale wereld.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni