Brusselse regering beschermt sixties kantoorgebouw

© BRUZZ
27/10/2016

De site van het cementbedrijf C.B.R. in Watermaal-Bosvoorde wordt ingeschreven op de bewaarlijst. Dat heeft de Brusselse regering donderdag beslist. In 2011 pleitte Pétitions-Patrimoine er al voor om het modernistische gebouw te beschermen.

Het betonnen kantoorgebouw met de goudgele ramen werd eind jaren zestig opgetrokken aan de Terhulpensesteenweg door de architecten Constantin Brodzki en Marcel Lambrichs. Volgens het kabinet van minister-president Rudi Vervoort geniet het wereldwijde erkenning in de architecturale geschiedschrijving. Het verwijst naar de opname ervan in de tentoonstelling 'Transformaties in de moderne architectuur tussen 1960 en 1980' van het MoMA in New York.

“Het pand is niet alleen van grote architecturale en technische waarde, maar heeft ook onmiskenbare esthetische kwaliteiten die al heel wat filmmakers hebben kunnen bekoren," aldus minister-president Rudi Vervoort. "Het gebouw heeft een vaste plaats verworven in het Brusselse landschap en in het collectief geheugen."

2011
De vereniging Pétitions-Patrimoine ijverde in 2011 al voor het behoud van het gebouw. "Er zijn maar een handvol naoorlogse kantoorgebouwen die waardevol zijn: het Glaverbelgebouw (eveneens in de Terhulpsesteenweg in Watermaal-Bosvoorde), het VUB-rectoraatsgebouw (beter bekend onder de benaming De sigaar) en het CBR-gebouw," liet secretaris Antoine Boucher toen aan BRUZZ weten.

Aan die wens komt de Brusselse regering nu tegemoet. “De procedure om het goed in te schrijven op de bewaarlijst maakt het mogelijk regels vast te leggen voor eventuele aanpassingen van het gebouw, met behoud van de grote architecturale lijnen,” aldus Vervoort.

Volgens zijn kabinet is het gebouw, waarvan het ontwerp opgevat is als een totaalconcept en ook het interieur omvat, in ere gehouden. "De authenticiteit en de architecturale kenmerken van zowel de binnen- als de buitenzijde zijn intact gebleven," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni