Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest

| Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest.

Brusselse regering hekelt gebrek aan overleg van De Lijn

TDN
© BRUZZ - Belga
23/11/2018
Updated: 23/11/2018 12.42u

Binnen de Brusselse regering is de verontwaardiging over de houding van De Lijn groot. De vervoersmaatschappij besliste eenzijdig om de ondergrondse bushaltes van het Noordstation vanaf maandag niet langer te bedienen, omdat de overlast van transmigranten er te hoog zou zijn. De Lijn pleegde daarover geen enkel overleg met het Brussels Gewest, hekelen diverse regeringsbronnen.

"De topman van De Lijn (Roger Kesteloot, red.) gaat doodleuk in de radiostudio plaatsnemen, maar blijkbaar is het te moeilijk om even een officiële communicatie naar de Brusselse regering te sturen?", zegt een regeringsbron aan onze redactie.

Rondje zwartepieten

De situatie rond het Noordstation zit de Brusselse regering duidelijk hoog. De Lijn kijkt naar het Gewest om de problemen rond veiligheid en transmigratie op te lossen, maar minister-president Vervoort (PS) schuift de verantwoordelijkheid door.

"We begrijpen niet goed wat De Lijn bezielt, want aan de basis ligt een falen van het federale beleid rond transmigratie. Daar ligt de oorzaak van het probleem en het gewest heeft daar geen enkele bevoegdheid over", luidt het vanuit de Brusselse regering.

'Politiek spelletje'

De Lijn verlegt haar begin- en eindhalte, maar deed dat zonder overleg met het Gewest. "Er zijn nochtans samenwerkingsakkoorden, met een te volgen procedure voor wijziging van routes en haltes", klinkt het. "En zo'n wijziging heeft een operationele impact. Die is niet bestudeerd."

De Brusselse regering zal De Lijn nu convoceren en nogmaals een oproep doen om rond de tafel te gaan zitten. "Maar dan met alle partijen, ook Jambon en Francken. Men speelt een politiek spelletje op de kap van Brussel en de reizigers van De Lijn", luidt het. Of dat geforceerde overleg dit weekend nog plaatsvindt, is niet duidelijk.

Clerfayt en Francken wijzen elkaar de vinger

Intussen blijft het ook onduidelijk wie bevoegd is voor de veiligheidsproblematiek in en rond het Noordstation. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) wuift de verantwoordelijkheid van de lokale politie weg.

"Er is geen probleem van ordehandhaving. Er is een probleem van aanwezigheid van dakloze mensen, die geen andere plaats hebben om te slapen", aldus Clerfayt. "Meneer Francken biedt geen oplossing voor die mensen. Wat moet de politie doen, hen een slaapplaats aanbieden?"

Maar Clerfayt is voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wel verantwoordelijk voor de netheid van het openbaar domein. "Schaarbeek weigert politieacties te doen, Brussel doet dat nu eindelijk wel na het gesprek tussen Jan Jambon en de burgemeester."

TreinTramBus: 'kan niet definitief zijn'

Een structurele oplossing voor de overlast van de transmigranten in de ondergrondse busstations van De Lijn lijkt nog ver weg. Intussen pleit ook TreinTramBus voor overleg en dat heeft het zelf ook al aangevraagd bij De Lijn. "Dit kan geen permanente situatie zijn."

"Ik kan alleen met lijden vaststellen dat het er ondergronds niet wordt opgeruimd. Niemand handelt in het belang van de reiziger", aldus woordvoerder Peter Thoelen. "Dit is een heel specifiek probleem, maar het gebeurt vaak dat vervoersmaatschappijen te weinig vanuit het oogpunt van de reizigers handelen. En dat is niet alleen voor Brussel."

"De halte aan het Rogierplein is allesbehalve ideaal. Het is redelijk ver van het station en de overstap is daardoor niet zo vluchtig. De afstapplaats aan de zijkant van Brussel-Noord in de Vooruitgangsstraat is misschien zelfs beter dan de vroegere onder het station. Want zelfs los van die transmigrantenpolitiek was dat een heel onaangename plek", klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Rudi Vervoort, De Lijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni