'Brusselse regering moet meer doen om luchtkwaliteit te verbeteren'

© Jef Van de Veire

De maatregelen die de Brusselse regering neemt om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn onvoldoende. "We moeten van een LEZ naar een LEZ+ gaan", vindt Annemie Maes (Groen)

"De goedkeuring van de lage-emissiezone was een belangrijke eerste stap, maar er zijn veel meer bronnen van luchtvervuiling binnen Brussel dan enkel gemotoriseerd vervoer", stelt Brussels parlementslid en deelstaatsenator voor Groen, Annemie Maes, in reactie op de oproep van 96 artsen aan de Brusselse regering.

'Gebrek aan daadkracht'
Volgens Groen is er zowel op Brussels als federaal niveau een gebrek aan daadkracht. "Wij pleiten voor het invoeren van een LEZ+ die naast maatregelen om dieselmotoren te ontmoedigen ook inzet op het beter isoleren van gebouwen en het promoten van schone verwarmingstechnologieën", zegt Maes.

Bovendien stelt de partij samen met Ecolo een bomenplan voor om gericht bomen aan te planten tegen luchtvervuiling. Nog in het Brussels Parlement stelt Ecolo-Groen een desinvestering in fossiele brandstoffen tegen 2030 voor.

Volledige dieselban
Tenslotte vragen de twee partijen tegen 2025 een volledige dieselban. Groen neemt ook initiatieven in de Senaat om de slechte luchtkwaliteit grensoverschrijdend aan te pakken, maar die worden door de federale meerderheidspartijen MR, Open Vld en CD&V gedwarsboomd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
="‘Lage-emissiezone
="KVS-BOL"
="New
="Roel
="Kardinaal

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?