Brusselse Spitfire-piloot, laatste overlevende van D-Day, gestorven

© Belga
29/10/2020

De laatste militaire piloot die heeft gevochten in het Belgische squadron van de Britse Royal Air Force, Joseph "Jeff" Moureau, is op 99-jarige leeftijd overleden.

Joseph Moureau werd geboren in Jette op 13 april 1921. Hij ging samen met zijn tweelingbroer Alfred in dienst van de troepen van het Verenigd Koninkrijk in 1940. Beiden meldden zich als piloot bij de Royal Air Force (RAF). Na een lange training kwalificeerden ze zich op de Spitfire. Ze werden ingezet in het 349e squadron dat voornamelijk bestond uit Belgische vliegeniers.

Op de dag van Operatie Overlord, de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944, schoot "Jeff" Moureau een Duitse Junker Ju88 bommenwerper neer. Na de oorlog ging Joseph Moureau in dienst bij het burgerbedrijf Sobelair, later bij Sabena. Hij vloog daar meer dan dertig jaar met alle mogelijke vliegtuigen van de nationale luchtvaartmaatschappij.

Moureau, die intussen naar Strombeek-Bever verhuisd was, wordt zaterdag in intieme kring begraven. "Met droefheid neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatst overgebleven Belgische Spitfire-gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlo. "Blue skies forever", laat Belgian Air Force op Facebook weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Joseph Moureau, Belgian Air Force

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni