Legerveteranen maken graf van generaal Piron schoon

Updated: 12-10-2020 - 16:26

Legerveteranen Pascal Mathieu en Hans Goddé hebben zondag de graven van generaal Jean-Baptiste Piron en zijn toenmalige strijdmakker Raymond Godfroid op het kerkhof van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek schoongemaakt.

Vertegenwoordigers van de Nationale Strijdersbond reageerden vorige week ontzet wanneer ze het graf van van Jean-Baptiste Piron aanschouwden. De man die met zijn befaamde brigade Piron heel wat Belgische gemeenten bevrijdde van de Duitse bezetter tijdens WOII lag te rusten onder een laag onkruid. De gemeente Molenbeek kreeg een veeg uit de pan voor het slechte onderhoud.

De Dilbeekse legerveteraan Pascal Mathieu besliste zelf de handen uit de mouwen te steken. Samen met een collega-reservist uit Leuven namen ze zondag het graf van ex-generaal Piron onder handen. Het onkruid werd uitgetrokken, het wandelpad kreeg een harkbeurt, de grafstenen werden afgeborsteld en de grafletters helemaal opgeboend. De rustplaats van Piron blinkt als nooit tevoren.

Veteranen Mathieu en Goddé namen ook het graf van Raymond Godfroid, gelegen vlak naast generaal Piron, onder handen. De veteraan organiseerde in 1974 een plechtigheid om dertig jaar bevrijding te vieren, maar overleed plots aan een hartaanval. Piron was toen zo aangedaan door het verlies van zijn strijdmakker dat ook hij drie dagen later stierf. De ex-generaal kreeg een plek naast Godfroid op het Molenbeekse kerkhof.

Mathieu en Goddé hielden het bij twee schoongemaakte grafstenen. Er liggen nog heel wat graven van gesneuvelde soldaten en veteranen in erbarmelijke toestand. De gemeente Molenbeek beloofde tegen 1 november die allemaal schoon te maken. "Wij gaven alvast het goede voorbeeld", aldus Pascal Mathieu.

Herbeluister hier het gesprek van radiopresentator Robbe Petitjean met voorzitter Leon De Turck van de nationale oudstrijdersbond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?