Brusselse cruiseterminal is met 150 aanmeringen nog geen succes

© Haven van Brussel
| De Brussels Cruise Terminal in Neder-Over-Heembeek

De cruiseterminal in Neder-Over-Heembeek komt maar moeilijk van de grond. Sinds de inhuldiging ervan in 2018 meerden amper 150 passagiersschepen aan. In 2021 arriveerden er – vooral door de coronapandemie – slechts twee cruises. Voor het gebouw zelf is ook nog geen exploitant gevonden.

Dat schrijft de Franstalige openbare omroep RTBF woensdag.

In 2018 opende de Haven van Brussel een nieuwe passagiersterminal voor kanaalcruises in Neder-Over-Heembeek. Sinds de inhuldiging ervan meerden er 150 cruiseschepen aan, zegt havenwoordvoerder Sylvain Godfroid. Voor de start van de coronacrisis in maart 2020, die het passagiersvervoer een tijdje aan banden legde, kwamen er per cruise 19.000 passagiers naar Brussel.

Amper twee schepen in 2021

In 2020 zijn van de 68 geboekte slechts vier cruiseschepen in Brussel aangemeerd. "In 2021 hadden we 64 boekingen ontvangen, maar daarvan werden er al 54 geannuleerd," aldus Godfroid. "Dit jaar bereikten slechts twee passagiersschepen onze terminal. In november en december worden er nog acht verwacht. De coronacrisis deed de cruisesector veel pijn. Niet alleen in Brussel, maar over de hele wereld."

De Haven van Brussel, die 7 miljoen euro investeerde in de bouw van de terminal, richt zijn blik intussen op 2022. "Met 55 boekingen ziet dat er voorlopig al een pak beter uit," stelt Godfroid. "Jammer genoeg hebben we geen garanties. Er kunnen zomaar nog steeds gezondheidsmaatregelen genomen worden. En zolang het coronavirus er is vallen annulaties ook niet uit te sluiten."

Terminal staat leeg

De ambities van de Haven van Brussel voor de Brussels Cruise Terminal zijn hoog. Volgens een studie zouden er tegen 2030 jaarlijks 35.000 passagiers arriveren, goed voor een economische meerwaarde van vijf miljoen euro per jaar. Voor de ingebruikname van de terminal stapten 12.000 passagiers van boord aan de Heembeekkaai, middenin een industriezone.

Intussen zoekt de haven naar een exploitant voor de ruimte die voorzien is in de terminal. Er was een restauranthouder gevonden, maar die trok zich terug. Door de aanslagen en nadien de coronacrisis is de interesse om er eten en drinken te serveren bekoeld. "We richten ons nu op tijdelijke inrichtingen, zoals tentoonstellingen of seminaries. Het gebouw wordt nu ingericht voor zulke functies."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?