De groene smurrie in het kanaal is ongevaarlijk.

Ter hoogte van Sainctelette kleurt het water in het kanaal felgroen. Dat komt door een te hoge concentratie groene algen. In tegenstelling tot de blauwalgen zijn deze microscopisch kleine organismen niet schadelijk.

Volgens de Haven van Brussel, die waakt over de waterkwaliteit in het kanaal, is de groene smurrie in feite groene algen. Dat zijn organismen die niet met het blote oog waarneembaar zijn. De algen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen, waardoor grote hoeveelheden water plots groen kunnen kleuren.

Het smaragdkleurige water was maandag enkel te zien aan de Becokaai en iets verderop ter hoogte van het Klein Kasteeltje. Daar is het kanaal iets breder en staat het water lager. Er varen in de zomer ook minder boten in het kanaal, waardoor er minder beweging is en de algen sneller naar boven drijven.

"Bovendien zijn de weersomstandigheden ideaal. Het is warmer en er staat weinig wind", zegt havenwoordvoerder Sylvain Godfroid aan BRUZZ.

Waakzaam voor blauwalg

De groene smurrie ziet er gevaarlijk uit, maar is in tegenstelling tot de blauwalg onschadelijk. "Een kwaliteitscontrole van het water is op dit moment dan ook niet aan de orde", vult Godfroid aan.

De Haven van Brussel volgt de situatie wel op, want ook de blauwalg gedijt in gelijkaardige omstandigheden heel erg goed. Die bacterie scheidt giftige stoffen af.

20190715_kanaal_groene_algen

| De groene smurrie in het kanaal is ongevaarlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , blauwalgen , kanaal , Klein Kasteeltje , Haven van Brussel , Sylvain Godfroid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni