Geen Big Jump in het kanaal in 2019

© SAH
| De Big Jump was een populaire badactiviteit (archiefbeeld)

Er zal in 2019 geen Big Jump plaatsvinden in het Brusselse kanaal, maakt Pool is Cool bekend in een persbericht. De aanleiding is een boete die Pool is Cool na hun zwemactie in 2018 van de Haven van Brussel kreeg. De Haven maakt sindsdien duidelijk dat ze de Big Jump niet ondersteunen.

In 2012 en van 2014 tot en met 2018 sprongen elk jaar tientallen Brusselaars in het water van het kanaal in Anderlecht om de noodzaak voor plekken waar zwemmen in openlucht mogelijk is aan te kaarten. Hoewel het officieel verboden is daar te zwemmen, werd het evenement altijd genegeerd door de autoriteiten en de Haven van Brussel. Tot er na de editie van 2018 een boete van 1.000 euro volgde.

"Omdat we onze verantwoordelijkheid voor deze burgerlijke ongehoorzaamheid aanvaardden, namen we de boete aan als reden om de Haven aan te spreken met de vraag om samen de Big Jump 2019 te organiseren en om zo een veilige zwemomgeving te creëren. Maar ook na gesprekken op het niveau van de directeur van de haven en het kabinet van de minister van Leefmilieu, die het idee steunde, weigerde de haven een samenwerking. Zij verwijzen naar veiligheidskwesties die geen probleem lijken te zijn voor gelijkaardige zwemevenementen in andere delen van het kanaal buiten Brussel," aldus Pool is Cool.

De organisatie hoopt dat de Haven van Brussel in de toekomst niet meer louter focust op de commerciële activiteiten, maar ook nadenkt over de maatschappelijke waarde van het kanaal als mogelijke toekomstige recreatiezone voor verschillende activiteiten, waaronder openluchtzwemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?