Big Jump: honderd mensen springen in kanaal

© Saïd Al-Haddad
| De Big Jump van 2018: heerlijke verfrissing in de aanhoudende hitte
Updated: 08-07-2018 - 18:16

Minstens honderd dappere mensen sprongen of doken zondagnamiddag van op de Veeweidekaai in Anderlecht in het kanaal. Ze deden mee aan de Big Jump, een initiatief dat overal in Europa de waterkwaliteit aan wil klagen door in kanalen, rivieren of vijvers te springen. In Brussel klaagt organisator Pool is Cool vooral aan dat er geen plek is om in de buitenlucht te zwemmen. De deelnemers, die genoten overduidelijk van de frisse duik.

Het water van het kanaal in Anderlecht (vlak voor het door Brussel stroomt) is schoner dan het afgelopen jaar, zo bleek uit een watertest die het collectief Pool is Cool liet uitvoeren. “We hopen dat deze resultaten onze bestuurders overtuigen, zodat we volgend jaar samen met hen een Big Jump kunnen organiseren", reageerde de actiegroep vrijdag.

Maar door het hevige onweer van woensdag zou rioolwater mogelijk in de rivier kunnen stromen, waarschuwde ze, die op zo'n korte termijn geen tweede meting meer kon laten uitvoeren. De organisatoren waarschuwden iedereen dat wie mee in het water sprong dat op eigen risico deed. Ze verwittigden ook dat de actie mogelijk zou worden tegengehouden door de politie.

Toch kwamen de zwemlustigen, wellicht ook door het hete weer, in groten getale opdagen. Onder meer parlementslid Jef Van Damme (SP.A) nam mee een duik. (Lees verder onder de video:)

Vorig jaar waren ze met ongeveer zestig, dit jaar sprongen iets van een honderd mensen in het kanaal, schat onze BRUZZ-reporter ter plaatse. En daar genoten ze overduidelijk van:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?