| Vorig jaar doken heel wat mensen in het water van het kanaal in Anderlecht.

Het water van het Kanaal in Anderlecht is schoner dan het afgelopen jaar, zo blijkt uit een watertest die het collectief Pool is Cool liet uitvoeren. “We hopen dat deze resultaten onze bestuurders overtuigen, zodat we volgend jaar samen met hen een Big Jump kunnen organiseren.”

Net als vorig jaar heeft het collectief Pool is Cool het water in het kanaal in Anderlecht laten testen. Het gaat om een klassieke watertest, die ook voor zwembaden en -vijvers wordt gebruikt. Het water werd getest op drie bacteriën, waaronder salmonella. Die laatste werd niet aangetroffen, en ook de uitslag van de andere twee bacteriën is positief: de hoeveelheden die werden aangetroffen bleven ver beneden de kritische grens.

Slag om de arm

Toch houdt het collectief een slag om de arm: het staal dat naar Brussels laboratorium Brulabo werd gestuurd, is dinsdag genomen. Na het onweer en de bijbehorende regenval van woensdag is de kwaliteit mogelijk verslechterd. Bij hevige regenval kan een gedeelte van het riool in het kanaal terechtkomen. Of dit ook gebeurd is, valt op korte tijd moeilijk na te gaan. Ook Brulabo kan binnen de korte termijn voor de Big Jump van aanstaande zondag geen nieuw staal onderzoeken.

Een medewerker van de haven van Brussel nam al contact op met Pool is Cool om hen daaraan te helpen herinneren. Pool is Cool verwacht dan ook dat de autoriteiten zondag zullen opduiken. Initiatiefnemer Paul Steinbrück hoopt echter de resultaten van de test bestuurders ervan zullen overtuigen om volgend jaar een toelating te geven voor de Big Jump zodat het een officieel evenement kan worden.

'Kanaal perfect geschikt'

Met de Big Jump van komende zaterdag hoopt het collectief Pool is Cool bovendien het gebrek aan openluchtzwembaden in Brussel nog eens aan te kaarten, en de beeldvorming over het kanaal bij te sturen. “Het water bij Coovi is perfect geschikt om in te zwemmen," zegt Steinbrück. Het water is immers nog schoner dan vorig jaar, toen er 43 milliliter van de melkzuurbacterie Enterococcus werd aangetroffen en 280 milliliter van de bacterie Escherichia coli. Dit jaar waren dat 35 en 90 milliliter, ver onder de kritische grens van respectievelijk 330 en 900 milliliter.

Dat de waterkwaliteit goed is, verrast Steinbrück niet. “Ook vorig jaar was het al zeer goed. We kunnen aantonen dat zwemmen op deze plaats een realistische optie is. We hoeven het kanaal niet langer te zien als vieze, vuile waterplas, maar als iets dat bijdraagt aan de stad. Brusselaars zouden er kunnen gaan sporten of zwemmen. Daar is ook heel wat vraag naar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, pool is cool, watertest, Biestebroek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni