| In het Brussels Gewest hebben de eigenaars van zonnepanelen recht op groenestroomcertificaten.

Brusselse steun voor zonnepanelen tot einde van het jaar verlengd

© Belga
24/04/2020

De Brussels regering heeft beslist om het huidige systeem van steun voor zonnepanelen tot het einde van het jaar te verlengen omwille van de gevolgen van de coronacrisis op de sector. Dat meldt Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo). Een aanpassing van het steunsysteem moest vanaf 1 juni van kracht worden.

In het Brussels Gewest hebben de eigenaars van zonnepanelen recht op groenestroomcertificaten die hen moet toelaten om hun investering in zeven jaar te recuperen. Het systeem wordt echter jaarlijks herzien in functie van de evolutie van de kosten van hernieuwbare energie.

Maar de coronamaatregelen hebben een invloed op de sector, onder meer door het opschorten van de plaatsing van de speciale meters door Sibelga, de beperking van het aantal werknemers op de werven, en het uitstellen van de controles voor het afleveren van conformiteitsattesten van de installaties. Daardoor riskeren de bedrijven, installateurs, particulieren en derden dat hun installatie pas na 1 juni goedgekeurd en in werking zou kunnen gesteld worden, waardoor ze niet meer van de huidige voorwaarden kunnen genieten. Daarom heeft de regering beslist om het huidige systeem tot 1 januari 2021 te behouden.

Tegen 1 september moet de Brusselse energieregulator Brugel de nieuwe voorwaarden bekendmaken. "In de huidige gezondheids- en economische crisis wil ik een maximale steun geven aan iedereen die voor hernieuwbare energie kiest", stelt minister Alain Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, corona, coronacrisis, coronavirus, zonnepanelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni