De jonge ondernemers van MicroFlavours voor de deuren van hun nieuwe bedrijfsruimte: de kelders van brouwerij Belvue

Brusselse steunmaatregelen: Waar heb je als onderneming recht op?

TH
© BRUZZ
20/03/2020

Ondernemen, het is niet altijd gemakkelijk. Maar een wereldwijde pandemie maakt het voor veel ondernemingen wel erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. Daarom maakt de Brusselse regering 150 miljoen euro vrij om de economische schade van het coronavirus in te perken.

Bedrijven die moeten sluiten omdat de coronacrisis voor de deur staat, kunnen een eenmalige betaling van 4.000 euro verwachten. Die bedrijven moeten wel behoren tot de horecasector, de reissector, kleinhandel en recreatie- en sportsector. Kappers die de schaar even aan de wilgen hangen, krijgen 2.000 euro als compensatie.

“Daarnaast schaffen we de citytax (belasting die hotels moeten betalen, nvdr.) af voor 2020”, zegt Brussels minister van Begroting Sven Gatz. “Op die manier willen we de hotelsector ook wat meer ademruimte geven. “Finance&invest.brussels krijgt dan weer de opdracht om leningen aan een verlaagde interestvoet toe te kennen aan de kernleveranciers van de horecasector zodat zij de horecazaken een betalingstermijn kunnen bieden. Horecazaken met meer dan 50 personeelsleden krijgen de mogelijkheid om leningen tegen een verlaagde interestvoet te krijgen.”

Bedrijven die in moeilijke papieren zitten, kunnen ook rekenen op extra begeleiding door hub.brussels en het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden (COM). De financiering daarvoor is verhoogd met 200.000 euro.

Tot slot kent het Brussels Waarborgfonds overheidsgaranties op bankleningen toe voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro.

Afgelaste evenementen

Evenementen die verplaatst zijn naar een latere datum dit jaar, behouden hun subsidie. Organisatoren die hun evenement hebben moeten verplaatsen naar volgend jaar, hoeven geen nieuwe subsidieaanvraag in te dienen. De analyse van de verantwoordingsstukken wordt in hun geval versoepeld. Evenementen die afgelast zijn, mogen hun subsidiegeld gebruiken om al aangegane contracten en facturen uit te betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronacrisis, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni