Brusselse Syriëstrijder riskeert doodstraf in Irak

© Kurdistan24
| Karam El Harchaoui vertrok in 2014 naar Syrië.

De Brusselse IS-strijder Karam El Harchaoui is vanuit Syrië uitgeleverd aan Irak. Hij riskeert de derde Belg te zijn die tot de doodstraf veroordeeld wordt. El Harchaoui verliet zijn woning in Etterbeek in 2014 om te strijden voor Islamitische Staat.

Daarover bericht Het Laatste Nieuws zaterdagavond op basis van informatie van het Centre d’analyse du Terrorisme in Parijs.

Karam El Harchaoui, een 32-jarige Fransman die in Etterbeek woonde, vertrok in 2014 naar Syrië. Ook zijn broer Abdelali verliet Brussel voor het zelfverklaarde kalifaat. Hij zou in Syrië overleden zijn. Omdat de Franse broers in Brussel woonden, stonden ze op de OCAD-lijst van Belgische IS-strijders.

Dreigt opnieuw de strop?

Begin deze maand zou Karim El Harchaoui uitgeleverd zijn aan Irak. Eerder droegen de Syrische Koerden ook Antwerpenaar Bilal Al Marchohi al aan het buurland over. Die werd vorige week in Irak tot de doodstraf veroordeeld. Hoogstwaarschijnlijk staat El Harchaoui hetzelfde te wachten.

In mei van vorig jaar kreeg ook Tarik Jadaoun uit Verviers al een doodvonnis te horen. Hij was in Irak zelf gevangengenomen. Na de veroordelingen van Al Marchohi en Jadaoun drong de Belgische regering er bij Irak op aan om het vonnis niet te voltrekken. Ons land is principieel tegen de doodstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?