Brusselse winteropvang nog steeds verzadigd

© Samusocial
| Samusocial helpt daklozen op straat.

De Brusselse winteropvang draait al weken op volle toeren. Midden januari begon een zoektocht naar extra plekken in samenwerking met Bruss'Help. Deze lijkt, weliswaar in beperkte mate, vruchten af te werpen: twintig extra plekken werden beschikbaar gesteld via de Stichting Prins Laurent, en nog eens veertien appartementen worden eerstdaags geopend via vzw 't Eilandje.

Over het hele Brusselse gewest zijn er bijna 1.750 plaatsen waar daklozen elke avond gratis onderdak kunnen vinden. Samusocial beschikt over 1.100 plaatsen, het Rode Kruis heeft er 250, het Burgerplatform voor Hulp aan de Vluchtelingen heeft er 350 en de vzw Hoeksteen nog eens 48.

"Sinds 1 februari zijn daar nog eens twintig plekken bijgekomen via de Stichting Prins Laurent. Dat zijn plekken waar ook huisdieren worden toegelaten," zegt François Betrand van vzw Bruss'Help. "Daarnaast worden via vzw 't Eilandje de komende dagen veertien appartementen beschikbaar gesteld voor mensen in precaire situaties. Die opvangplaatsen moeten naar een meer duurzame oplossing leiden."

Midden januari al merkte Samusocial dat zo goed als alle 1.100 plaatsen bezet waren. Dat betekende dat Samusocial niet langer in staat was om alle alleenstaande mannen op zoek naar onderdak, te huisvesten. Tot nu toe lukte het wel om alle gezinnen en alleenstaande vrouwen op te vangen. Ook de opvangcentra van het Rode Kruis en het Burgerplatform zitten elke dag vol.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?