Winteropvang voor daklozen raakt stilaan volzet

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 januari 2020
Updated: 21-01-2020 - 20:02

De verschillende opvangplaatsen voor daklozen in Brussel raken stilaan volzet. Dat meldt Bruss'Help, dat het winterplan coördineert. Samusocial ontvangt elke nacht ongeveer 1.070 mensen en moet momenteel alleenstaande mannen weigeren wegens plaatsgebrek. En dat net nu de temperaturen 's nachts onder het vriespunt beginnen zakken.

Sinds begin deze maand vinden dagelijks ongeveer 1.070 mensen hun weg naar de nachtopvang van Samusocial, dat in totaal over 1.100 bedden beschikt. Van de ruim duizend mensen die Samusocial opvangt, gaat het om om ongeveer 130 alleenstaande vrouwen en 450 mensen die met hun familie worden opgevangen, waarvan ruim 250 kinderen.

Samusocial biedt ook een bed aan 490 alleenstaande mannen, al kan de Brusselse hulporganisatie sinds eind vorig jaar niet alle alleenstaande mannen die zich aanmelden voor de nachtopvang huisvesten. "De winteropvang raakt stilaan wel verzadigd", zegt François Bertrand, de directeur van Bruss'Help, dat het winterplan coördineert.

Nieuwe opvangplaatsen

In het winterplan is Samusocial de grootste speler. De organisatie voert momenteel gesprekken met onder meer Bruss'Help over extra opvangruimtes. Die zouden spoedig open kunnen gaan, maar om hoeveel plaatsen het gaat, is nog niet duidelijk.

Daarnaast voorziet het Franstalige Rode Kruis ook 250 bedden in de Trierstraat, in de Europese Wijk. "Wij vangen zelfs 257 mensen op. Die opvangplaats is helemaal volzet", meldt woordvoerster Nancy Ferroni.

Ook het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen heeft met Porte d'Ulysse 350 bedden in Haren. "Helemaal volzet", zegt Mehdi Kassou. De bedden in Porte d'Ulysse worden niet alleen bezet door migranten zonder dak. "Wij gaan met mobiele teams rond en vangen ongeveer 120 tot 145 daklozen op die elders geen bed hebben gevonden."

Burgerplatform blijft wellicht langer in Haren

Normaal gezien kon het opvangcentrum nog tot augustus vorig jaar in Haren blijven, op de site waar de toekomstige veiligheidscampus Brusafe moet komen. Omdat er geen alternatieve locatie werd gevonden voor Porte d'Ulysse, kon het Burgerplatform er langer blijven na verschillende verlengingen van de huurovereenkomst.

In november vorig jaar had de Stad Brussel de huurovereenkomst verlengd tot eind januari. Voorlopig is er nog geen definitieve oplossing in zicht. "Wij hebben enkele gebouwen bezocht, maar we hebben nog niets kunnen afspreken", aldus Kassou. "Er werd ons wel beloofd dat we kunnen blijven zo lang we geen oplossing hebben. Waarschijnlijk zal de huurovereenkomst opnieuw met twee maanden verlengd worden. Het ziet er naar uit dat we hier tot het einde van de winter blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?