Interactief

Brusselse ziekenhuizen blijven duurste van het land

EC
© BRUZZ
16/12/2019

Bevallen in een Brussels ziekenhuis kost beduidend meer dan in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit, die de prijzen van veelvoorkomende opnames vergeleek in alle Belgische ziekenhuizen. De universitaire ziekenhuizen Saint-Luc zijn de duurste van het land.

De cijfers komen uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van de CM, die gebaseerd is op de facturen van hun leden van vorig jaar. De kostprijs van een natuurlijke bevalling blijkt in Brussel tot vier keer duurder te zijn in sommige ziekenhuizen dan in andere, terwijl de kamer en de zorg dezelfde is.

Zo kost een verblijf in een eenpersoonskamer in CHIREC, de Europaziekenhuizen en de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc tot 3.000 euro. Daarmee zijn ze meteen de duurste van het land. In het Erasmusziekenhuis, de Kliniek Sint-Jan, het Brugmannziekenhuis en de Irisziekenhuizen schommelt de kostprijs van een bevalling rond de 2.000 euro. Dat komt overeen met een heleboel Waalse ziekenhuizen. Enkel het Sint-Pietersziekenhuis valt binnen de goedkoopste prijzencategorie. Daar kost een bevalling doorgaans 768 euro voor wie alleen op de kamer ligt. Voor wie er een kamer deelt, is dat nog maar 142 euro.

Supplementen

Dat de Brusselse ziekenhuizen duurder zijn, komt omdat de artsen er gemiddeld hogere ereloonsupplementen aanrekenen dan in Vlaanderen. Dat zijn kosten bovenop het normale ereloon dat een arts mag aanrekenen voor een bepaalde ingreep. In bijna alle Brusselse klinieken mogen artsen tot 300 procent van dat oorspronkelijke tarief extra vragen. Dat betekent: het normale tarief, plus nog eens drie keer dat tarief. Dat kan alleen voor patiënten in een eenpersoonskamer.

In het voorbeeld van de bevalling krijgt de gynaecoloog dus ten eerste een vast ereloon, dat is bepaald door de overheid, maar kan die arts ook kiezen om nog een bijkomend supplement te vragen. Maar de gynaecoloog is niet alleen aan het werk. Ook de anesthesist en andere specialisten mogen een supplement aanrekenen. En dan kunnen er nog extra kosten zijn voor wie bijvoorbeeld een televisie op de kamer heeft.

Bron: CM Sint-Michielsbond. Infografiek: © BRUZZ

'Zulke grote prijsverschillen voor dezelfde ingreep, zijn niet te verantwoorden'

Luc Van Gorp, voorzitter CM

Dat zorgt voor een flink verschil op de factuur, want patiënten die met twee of meer personen op de kamer verblijven, betalen beduidend minder. Zo kost een bevalling in CHIREC nog maar 200 euro voor een opname op een meerpersoonskamer. In Saint-Luc is dat 210 euro, in de Europaziekenhuizen nog 187 euro.

“Zulke grote prijsverschillen voor dezelfde ingreep, zijn niet te verantwoorden”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “We kunnen niet anders dan concluderen dat ziekenhuizen en artsen creatieve manieren zoeken om extra inkomsten te genereren. Ereloonsupplementen, kamersupplementen of comfortsupplementen voor bijvoorbeeld een televisie of koelkast op de kamer, blijven oplopen.”

De CM benadrukt dat die kosten wel degelijk voor rekening van de patiënt zijn. Niet alle hospitalisatieverzekeringen betalen de supplementen terug. “De kwaliteit van de zorg mag dan wel dezelfde zijn, wie de beste omkadering wil, moet daarvoor in zijn portemonnee tasten”, zegt Van Gorp.

'Geen luxeproduct'

De mutualiteit wil niet dat een eenpersoonskamer een luxeproduct wordt. "Eenpersoonskamers moeten de norm worden voor opnames met minstens één overnachting,” zegt Luc Van Gorp. “Dat kan echter alleen als er een verbod komt op ereloonsupplementen.”

De CM stelt voor om ziekenhuizen andere inkomsten te geven via de wettelijke ziekteverzekering. “Wij pleiten ervoor om een deel van de premies die we nu betalen voor hospitalisatieverzekeringen over te hevelen naar de wettelijke ziekteverzekering. Dat is mogelijk omdat er zonder ereloonsupplementen eigenlijk geen hospitalisatieverzekeringen meer nodig zijn”, aldus Van Gorp.

Opvallend is dat de Sint-Jankliniek en de Europaziekenhuizen het voorbije jaar wel besloten om hun maximale supplementen te verlagen. Daar mogen artsen nu nog maar 200 procent bovenop het ereloon vragen, in plaats van 300 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, ziekenhuizen, Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc, Edith Cavell Ziekenhuis, cm, bevalling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni