Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht
© PhotoNews | Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Brusselse ziekenhuizen flirten al met limiet van tussenfase 1B33

© Belga
20/10/2020

In de Brusselse ziekenhuizen is sinds maandag de tussenfase 1B33 van kracht, vooraleer er in alle Belgische ziekenhuizen op maandag 26 oktober wordt overgeschakeld op fase 1B. In die tussenfase is 33 procent van de bedden op intensive care voorbehouden voor COVID-19-patiënten, maar die liggen al bijna vol.

In het UZ Brussel betekent de tussenfase 1B33 dat er op intensieve zorgen twaalf COVID-19-bedden ter beschikking zijn van besmette personen, maar momenteel worden er al veertien personen verzorgd. In totaal liggen er in het UZ Brussel 54 patiënten met COVID-19.

Binnen het netwerk van Iris Ziekenhuizen zijn al 31 procent van de COVID-19-bedden op de diensten intensieve zorgen ingenomen. "We zien dat de bezetting van de gewone verpleegeenheden die gewijd zijn aan corona steeds sneller stijgt. Dat verklaart zich door het hoge aantal positieve PCR-tests van onze patiënten. In de afgelopen weken testten één op vijf personen positief", zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen.

De statistieken van de drie ziekenhuizen van de groep CHIREC tonen hoe snel de besmettingscijfers stijgen. In het Delta Ziekenhuis in Oudergem, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht en het Ziekenhuis Eigenbrakel-Waterloo worden op dinsdag 20 oktober in totaal 92 COVID-19-patiënten verzorgd, van wie er 15 op intensieve zorgen liggen. Een week geleden, op dinsdag 13 oktober, ging het nog om 61 coronagevallen, van wie toen negen mensen op intensieve zorgen behandeld werden.

In fase 1B, waarnaar de ziekenhuizen maandag overschakelen, is de helft van de bedden op intensive care voorbehouden voor coronapatiënten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, zorg, ziekenhuiscapaciteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie