Brusselse ziekenhuizen schakelen over naar fase 1B

© UZ Brussel
| Een verpleegkundige in het UZ Brussel.
Updated: 14-10-2020 - 15:07

De Brusselse ziekenhuizen schalen op naar fase 1B. Dat bevestigt hoge ambtenaar Viviane Scholliers. Dat betekent dat de helft van dienst intensieve zorgen wordt voorbehouden aan coronapatiënten.

De opschaling betekent ook dat sommige andere interventies moeten worden uitgesteld die ook een korte doorlooptijd op de intensive care vereisen.

Tot nu toe werden covidpatiënten verhuisd naar andere ziekenhuizen buiten het Brussels Gewest. Volgens Scholiers waren die verplaatsingen heel ingewikkeld. Ze stelt dan ook voor om de capaciteit in de Brusselse ziekenhuizen uit te breiden naar vijftig procent van de bedden op de intensieve zorg en een viervoud daarvan aan bedden op de gewone afdelingen.

De Brusselse ziekenhuizen hebben 48 uur om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden. Het UZ Brussel liet eerder vandaag weten dat ze opschalen naar 1B zo lang mogelijk uitstellen om de reguliere zorg zo min mogelijk in het gedrang te brengen.

Ook de directeur van de Iris Ziekenhuizen Dirk Thielens staat niet te springen om op te schalen. "Bedden en materiaal hebben we genoeg, maar qua personeel wordt het krap. Sommige personeelsleden zijn in quarantaine of ziek. We gaan personeelsleden uit de reguliere zorg moeten vrijmaken. Dit heeft een gigantische impact."

UZ Brussel

In het UZ Brussel worden momenteel 36 COVID-19 bevestigde patiënten verzorgd. De afgelopen 24 uur werden 5 nieuwe patiënten opgenomen. 6 patiënten konden het ziekenhuis verlaten. 11 patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen, waarvan 8 patiënten invasief worden beademd en 1 patiënt ondersteuning krijgt voor de hart- en longfuncties.

Op dit moment test het UZ Brussel enkel patiënten met een geplande opname of ingreep en patiënten die via de spoedgevallendienst worden opgenomen. Over de afgelopen 7 dagen was 10,3 procent van de tests positief. Op dinsdag 13/10 werden er 225 testen uitgevoerd, waarvan 28 positief.

Sinds het begin van de pandemie werden in het UZ Brussel in totaal 642 bevestigde COVID-19 patiënten opgenomen. Daarvan hebben intussen 524 het ziekenhuis verlaten en 82 zijn overleden. 146 patiënten werden opgenomen op intensieve zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?