Brusselse ziekenhuizen vormen nieuw ziekenhuisnetwerk

© Photonews
© Photonews

Het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc, de Kliniek Sint-Jan en de Europa Ziekenhuizen bundelen hun krachten tot een nieuw ziekenhuisnetwerk, dat voorlopig nog geen naam heeft. Ook de Clinique Saint-Pierre in Ottignies doet mee. Zo'n 12.000 medische professionals in en rond de regio Brussel vallen hierdoor onder één netwerk.

De oprichting van het nieuwe netwerk bestrijkt zeven ziekenhuislocaties en zeven poliklinieken verspreid over Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Het netwerk beslaat 2.700 ziekenhuisbedden. De vier instellingen hebben in het verleden al samengewerkt en hopen dat deze nieuwe samenwerking hen versterkt.

"Het academisch karakter van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc en de bevoorrechte band met de UCLouvain zijn een hefboom voor onderzoek en ontwikkeling van medische innovatie binnen het netwerk", klinkt het. "Door de expertisecentra van een universitair ziekenhuis en drie toonaangevende ziekenhuizen samen te brengen, versterkt het netwerk multidisciplinariteit en garandeert kwaliteitsvolle zorg die voor iedereen toegankelijk is."

'Betere toegang'

Met de oprichting van het nieuwe ziekenhuisnetwerk willen de vier instellingen ook bestaande uitwisselingen kunnen garanderen voor de opleiding van toekomstige artsen, specialisten en zorgverleners. Onder impuls van de artsen zullen de medische activiteiten georganiseerd worden in transversale polen, om volledige en geïntegreerde zorgpaden aan te bieden, inclusief voor de meest complexe pathologieën, klinkt het verder.

Bovendien hopen ze dat patiënten hierdoor dicht bij huis over het algemeen beter toegang hebben tot een completer zorgaanbod.

Vorig jaar hebben de vier gezondheidsministers een akkoord bereikt om werk te maken van ziekenhuisnetwerken om samenwerking te stimuleren. Vanaf 1 januari moeten alle ziekenhuizen onder één van de in totaal 25 ziekenhuisnetwerken vallen. De samenwerking tussen de ziekenhuizen moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert, klonk het toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?