BruZelle gaf al aan 1.000 Vlaamse leerlingen infosessies over menstruatiearmoede

© Pinkit
| maandverband en tampons.

BruZelle, een Brusselse vzw die menstruatiearmoede wil tegengaan, heeft al aan zowat 1.000 Vlaamse leerlingen lessen over het thema gegeven. De lessen zijn er gekomen dankzij subsidies van staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo).

Schlitz kwam maandag een kijkje nemen bij een les in Don Bosco Groenveld in Heverlee. Daar kregen een tiental leerlingen uit het vierde middelbaar les over verschillende onderwerpen binnen het thema menstruatie.

Aan de hand van een stellingenspel, een quiz en een creatieve opdracht, kwamen ze bijvoorbeeld te weten dat in Nieuw-Zeeland en Schotland menstruatieproducten gratis ter beschikking worden gesteld en dat in sommige landen menstruatieverlof bestaat. Enkele mythes rond menstruatie werden doorbroken en termen als menarche, menopauze of endometriose zijn geen geheim meer voor de leerlingen.

"Het was een zeer interessante sessie, ik heb nog enkele dingen bijgeleerd", vertelde de staatssecretaris na afloop. "Menstruatiearmoede is een probleem dat voor andere gezondheisproblemen kan zorgen. Als je de producten niet kan betalen, ga je op zoek naar alternatieven die misschien ongezond zijn. Daarom is het belangrijk om deze kwestie onder de aandacht te blijven brengen en het taboe te proberen doorbreken."

Uit onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 8 acht meisjes tussen de 12 en 25 jaar al te kampen had met menstruatiearmoede, en dus te weinig geld had om maandverband of tampons te kopen. Vijf procent van die groep blijft soms thuis omdat ze de juiste producten niet kan betalen.

BruZelle kreeg een subsidie van ruim 57.000 euro om aan sensibilisering rond het thema te doen bij jongeren op school. Vanaf de start van het project tot de komende paasvakantie zal de organisatie ruim 3.000 leerlingen bereikt hebben.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?