Stad Brussel biedt gratis menstruatieproducten aan op al haar scholen

© Belga
28/05/2024
Updated: 29/05/2024 10.09u

Na het succes van zes proefprojecten zijn nu alle middelbare scholen van de stad Brussel (16 Franstalige en 3 Nederlandstalige) uitgerust met verdeelpunten voor menstruatieproducten. Dat meldt schepen van Nederlandstalig onderwijs Anaïs Maes (Vooruit.brussels).

Eén op de acht meisjes of vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft soms niet genoeg geld om maandverband en tampons te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt dat op tot 45 procent. Ze lenen bij vriendinnen of gaan zelf aan de slag met zelfgemaakte alternatieven, wat het risico op infecties verhoogt. Het gaat gepaard met angst en schaamte.

Het Brusselse stadsbestuur heeft daarom beslist om al zijn middelbare scholen te voorzien van verdelers voor biologische menstruatieproducten. Er worden ook lessen georganiseerd om sociale discriminatie tegen menstruerende meisjes tegen te gaan.

Basisbehoefte

"Jonge meisjes hebben nood aan informatie, begrip en begeleiding om zich zonder zorgen te kunnen ontwikkelen. Het krijgen van maandstonden is een ingrijpende gebeurtenis en dan moet het een vanzelfsprekendheid zijn dat je zowel voor steun als voor menstruatieproducten op school meteen terechtkan. Het gaat hier om een basisbehoefte die nog veel te duur is voor heel wat meisjes", zegt schepen Anaïs Maes. "Door dit gratis aan te bieden op school nemen we die zorg weg waardoor de focus op het leren kan blijven."

Het project werd sinds 2022 getest in zes scholen en wordt nu uitgebreid. "De eerste fase was de installatie van de verdelers in scholen met een lage socio-economische index en die reeds vragende partij waren. We hebben vervolgens het beheer geanalyseerd van de gebruiksfrequentie en de benodigde hoeveelheden om de actie uit te breiden naar het hele onderwijsniveau", zegt Brusselse schepen van Franstalig Openbaar Onderwijs Faouzia Hariche (PS).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni