| Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bij de lokale radiozender Radio Rand.

BRUZZ Radio zal binnenkort ook via het digitale DAB+ te beluisteren zijn, naast de al bestaande FM-frequentie 98.8. Het gaat om een proefproject van minstens een jaar waarbij een systeem van regionale DAB+ wordt getest. Samen met BRUZZ stappen ook 58 andere omroepen in het project.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) lanceerde in december 2021 een oproep voor lokale radiostations om deel te nemen aan de proefprojecten voor Digital Audio Broadcasting (DAB+). De respons was groot, waardoor binnenkort in elke Vlaamse provincie acht tot vijftien lokale zenders via digitale weg in de ether worden verspreid. Voor Brussel en Vlaams-Brabant komt er een gezamenlijke mux, zoals dat in vaktermen heet, een gezamenlijk net verspreid via dezelfde zendinstallatie.

"Veel mensen zijn geïnteresseerd in lokale berichtgeving. Lokale radio speelt daarin een belangrijke rol"

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media

"Je merkt dat heel wat mensen echt geïnteresseerd zijn in lokale berichtgeving, nieuws dicht bij de mensen en het lokale verengingsleven," zegt Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V). "Lokale radio speelt daarin een belangrijke rol. We moeten meegaan met de evoluties op dat vlak en dat kan niet enkel via de oude FM-frequenties. We moeten mee zijn en de digitale trein nemen," vindt hij.

De audiokwaliteit via DAB+ is beter dan via FM en het signaal is daarenboven minder gevoelig voor storingen. Ondertussen maakt ook de industrie werk van extra DAB+-ontvangers. Alle nieuwe auto's zijn ondertussen uitgerust met een ontvanger, en ook alle nieuwe radiotoestellen die vanaf volgend jaar worden verkocht zullen verplicht worden uitgerust met DAB+. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat DAB+ de oude FM-zenders vervangt.

Groter bereik

Begin maart moeten in Brussel en Vlaams-Brabant de eerste lokale radio’s te horen zijn via DAB+. BRUZZ zet mee de schouders onder de uitrol van digitale radio in Brussel en Vlaams-Brabant. Zo zal het DAB+-signaal voor Brussel verspreid worden vanop de antennesite van BRUZZ. "We zijn uitermate verheugd met de uitrol van regionale DAB+," zegt Karel Feys, technisch directeur van BRUZZ. "Een nationale DAB+-frequentie is verschrikkelijk duur, maar dankzij dit initiatief kunnen ook wij gebruik maken van de voordelen van digitale radio".

Behalve BRUZZ zetten ook Stadsradio Halle, Radio Demerstad, Stadsradio Tienen, Radio Moetoen, Radio Victoria, de Leuvense studentenradio Radio Scorpio en Radio Rand, de Dilbeekse zender waar minister Dalle zijn plan uit de doeken deed, de stap naar DAB+.

Het dossier van de toekenning van de landelijke radiofrequenties voor de commerciële zenders ligt ook nog op tafel bij de Vlaamse regering. Volgende week valt hier een beslissing over, laat het kabinet Dalle weten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni