BRUZZ selects: onze cultuurtips voor het weekend

supercar_story_14_-_dec._2021_c_yves_noel.jpg
© Yves Noël
| AutoWorld Brussels organiseert een supertentoonstelling van 17 december 2021 tot 25 januari 2022.
© Yves Noël
| AutoWorld Brussels organiseert een supertentoonstelling van 17 december 2021 tot 25 januari 2022.

Geniet dit weekend van Balkanfilms en muziek op het See Festival in Bozar, of bezoek in de hallen van Schaarbeek het festival Bruxelles/Africapitales, dat artiesten uit de Afrikaanse diaspora samenbrengt. Ook kun je je laten verbazen door de verschillende en overeenkomsten tussen de huidige pandemie en eerdere pandemiën tijdens een rondleiding door de stad.

FESTIVAL

Met See Festival wil Bozar de culturele rijkdom van Zuidoost-Europa voor het voetlicht brengen. See wordt in dit concept omschreven als Zuidoost-Europa, maar ook als een uitnodiging om op een andere manier naar deze regio te kijken. Het wordt vaak gereduceerd tot haar folkloristische en geografische dimensie. Verschillende artiesten nemen deel aan dit festival, zoals de Bosnische muzikant Damir Imamović. Verder kan je de comeback van Moğollar meemaken, de bijzondere jazz van Echoes of Zoo ondergaan, en nog vele andere artiesten bewonderen.

SEE FESTIVAL
18/12, 20.00 - 01.00
19/12, 17.30 - 21.00
BOZAR, www.bozar.be

EXPO

Tijdens deze eindejaarsfeesten stelt Auto World, een van de belangrijkste automusea van Europa, meer dan veertig uitzonderlijke auto's tentoon. De wagen illustreren een hoofdstuk uit een van de grote periodes in de automobielgeschiedenis. Alle tentoongestelde Supercars hebben geschiedenis geschreven, van de naoorlogse jaren tot 2015. De tentoongestelde supercars zijn voornamelijk afkomstig uit internationale musea en privécollecties. Sommige zijn nog nooit eerder tentoongesteld.

SUPERCARS
17/12 > 21/1
AUTOWORLD BRUSSEL
www.autoworld.be

Expositie: AutoWorld Brussels.
© Yves Noël
| Expositie: AutoWorld Brussels.

MULTIDISCIPLINAIR

Africapitales biedt een rijk en gevarieerd programma. Verschillende beeldende kunstenaars, humoristen, regisseurs en muzikanten van het Afrikaanse continent zullen er gastheer zijn. De Jahi-wereld en een 'Yaya Coulibaly'-workshop zijn speciaal voor kinderen. Er zal ook een tentoonstelling zijn: 'Tango ya bakoko', getekend Nguizani Mansuela, een geluidsreis naar de herinneringen van verschillende Afrikanen in de jaren zestig. Het doel is een dialoog tot stand te brengen tussen de Brusselse hyperdiversiteit en de Afrikaanse diaspora, waarvan de problemen en bezorgdheden elkaar soms overlappen. Lees hier meer over het evenement.

AFRICAPITALES / BRUXELLES
18/12 > 19/12
HALLEN VAN SCHAARBEEK,
www.halles.be

screenshot_20211219-111534_facebook.jpg
© Roots Events
| Africapitales - December 2021.

KERSTMARKT

De eerste editie van de Handmade, Homemade, Fair Trade Christmas Market is een initiatief van het Creative District en heeft de vorm van een pop-up winkel. Een ethische en solidaire minimarkt waar een selectie van kwaliteitsproducten, met liefde en zorg gemaakt, wordt voorgesteld. Dit is de gelegenheid om de kokosnoot, cacao en karitécrème rechtstreeks By Binti uit Burkina Faso te proeven. Maar ook de biologische sappen vol vitamine C en ook calcium van 'Dorsty Juice' van de Congolese Tabitha Mukonkole-Mulobe.

HANDMADE, HOMEMADE, FAIR TRADE CHRISTMAS MARKET
18/12 > 19/12, vanaf 18.00
UBUNTU LOFT, www.facebook.events

dorsty.jpg
© Dorsty
| Tabitha Mukonkole-Mulobe's sap 'Dorsty'.

RONDLEIDING

Bruksel organiseert deze zaterdag een rondleiding in de stad Brussel. Als door de Vlaamse gemeenschap erkende en gesubsidieerde vzw laat Bruksel je deze keer de Belgische hoofdstad zien in het licht van de verschillende epidemieën waarmee ze van de middeleeuwen tot op heden werd geconfronteerd. De deelnemers volgen de route over het Sint-Katelijneplein in Anneessens. Onderweg maken ze ook kennis met de verschillende heiligen, zoals de Heilige van de Pest, de Heilige van de Rotsen en de verschillende ontdekkingen die in de 16e eeuw een revolutie in de geneeskunde teweegbrachten, zoals Helmont en Louis Pasteur. Zoek je een activiteit en heb je niks gevonden? Kom maar langs want er zijn ook nog andere verrassingen gepland.

BESMETTE STAD
18/12, 13.00 > 18.00
Begijnhofplein, in het midden van het plein

www.brukselbinnenstebuiten.be

besmettestad.jpg
Rondleiding over de besmettestad.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?