Buitenlanders laten Brusselse musea links liggen, Belgen blijven komen

© brusselnieuws.be
14/04/2016

Brusselse musea hebben tot 75 procent minder bezoekers sinds de aanslagen van 22 maart. Vooral de musea die voornamelijk op buitenlandse bezoekers mikken, hebben het moeilijk. Veel Belgen blijven dan weer bewust komen, klinkt het.

De cijfers liegen er niet om. Het Stripmuseum krijgt dezer dagen 300 à 400 bezoekers per dag over de vloer, terwijl er dat gemiddeld 800 moeten zijn. Tijdens het eerste weekend van de paasvakantie zag het Museum voor Natuurwetenschappen welgeteld 819 bezoekers, vorig jaar waren dat er zo'n 3.000. Het Museum van Cacao en Chocolade, pal in het toeristische centrum aan de Grote Markt, heeft voor de paasvakantie een daling van 75 procent in de bezoekcijfers moeten incasseren.

Het Jubelparkmuseum heeft 25 procent minder bezoekers dan gewoonlijk. Het museum van de Stad Brussel, in het Broodhuis, tekende in maart maar liefst 40 procent minder bezoekers op, en dat terwijl het bezoekersaantal voor de maand al sterk opgekrikt was door Museum Night Fever.

“Begin maart begon het eindelijk weer een beetje aan te trekken sinds de aanslagen in Parijs, en dan weer deze klap”, zegt directeur van het Stripmuseum Willem De Graeve. “In tegenstelling tot heel wat andere musea zijn wij bovendien grotendeels afhankelijk van inkomsten uit kaartjesverkoop. Voor de grote vakantie hebben veel toeristen vast een andere bestemming gekozen: het is bang afwachten wat dat gaat opleveren.”

“De sfeer is niet goed”, zegt Pieter Van der Gheynst van de Brusselse Museumraad. “Veel musea hebben rake klappen geïncasseerd. En dan zijn het vooral de musea die afhankelijk zijn van buitenlandse bezoekers die het het zwaarst te verduren hebben. In de VS, China of Japan is de perceptie over België erg slecht momenteel. Dat is voorlopig moeilijk recht te trekken.”

Ook de Koninklijke musea bevestigen een duidelijk verschil in bezoekersaantallen tussen de musea die het meer van toeristen moeten hebben, en de andere die meer mikken op een binnenlands publiek. “Het muziekinstrumentenmuseum ondervindt beslist een veel grotere impact dan het Jubelparkmuseum, bijvoorbeeld, dat meer op Belgen mikt”, zegt woordvoerster Ann Calluy. “Dat laatste krijgt geleidelijk aan weer meer bezoekers, maar het zou beter moeten zijn, zeker nu, naar het einde van zo'n belangrijke tentoonstelling als Sarcophagi."

'Bezoek uit protest'
In de nasleep van de aanslagen hadden veel scholen uitstappen naar Brussel afgelast. Ontslagnemend Waals minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) had een tijdlang schoolbezoeken in Brussel verboden. Nu het dreigingsniveau weer gedaald is van vier naar drie, hangt de beslissing over uitstapjes van de scholen zelf af, luidt het. Voor Vlaamse scholen zijn bezoeken aan Brussel toegelaten, als ze waakzaam blijven. Tot gisteren verbood de Franse minister van Onderwijs zelfs alle schooluitstappen naar België.

Opvallend: een aantal musea melden ons dat vooral Belgen laten horen dat ze bewust blijven komen en blijk geven van volharding. “Bij de heropening van onze musea net na de aanslagen hebben we veel positieve feedback binnengekregen”, zegt Samir Al-Haddad, woordvoerder van de Koninklijke musea voor Schone Kunsten. “We merken echt dat mensen de draad weer willen opnemen, bij wijze van protest, zeg maar, of als symbool tegen intolerantie.”

"Ook onze musea hebben tegenvallende bezoekcijfers gehad, maar we blijven positief", vervolgt Al-Haddad. "Vele groepen mogen hun bezoek dan wel geannuleerd hebben, maar hebben dat gelijk opnieuw geboekt voor mei of juni. Dat zal zich wel geleidelijk herstellen.”

“We merken echt dat onze bezoekers de schouders niet laten hangen”, zegt Peggy Van Lierde, directrice van het Chocolademuseum. “Na Parijs leek iedereen lang in shock te zijn, terwijl mensen nu weerbaarder lijken. Wij hebben het gevoel dat veel mensen bewust naar buiten komen. We blijven positief: het laatste weekend van de paasvakantie hebben we al betere cijfers gezien. Binnen een maand staat dat weer op peil.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni